Фото: Генеральний штаб Збройних сил України

ЗСУ просунулися у одній з областей, рашисти перекинули туди "елітне" формування, — ISW

Сили оборони України досягли тактично значущих успіхів у західній частині Запорізькій області. Там військові "перебувають на відстані наступного удару по серії підготовлених російських оборонних позицій".

Про перебіг бойових дій йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Військові аналітики вказують, що одразу кілька українських і російських джерел повідомили, що українські захисники просуваються через, як припускають українські та американські джерела, найскладнішу серію підготовлених російських оборонних позицій. Кожна з цих російських "ліній" має свої передові й тилові позиції, тому важливо розрізняти тилові зони окремих російських оборонних позицій та російської оборони на Півдні України в цілому.

"Російські оборонні лінії також є умовними в тому сенсі, що підготовлені Росією позиції неоднакові за кількістю війскових та техніки по всьому фронту на Півдні України і не повністю укомплектовані. На південь від нинішнього українського наступу є низка додаткових підготовлених російських оборонних позицій, хоча російські війська зможуть повною мірою використати ці позиції лише в тому випадку, якщо вони мають доступний особовий склад і техніку для включення їх до згуртованих оборонних операцій", — пояснюють аналітики.

Ці російські оборонні позиції, які розташовані на шляху Сил оборони, швидше за все, складаються з відносно більш щільного масиву протитанкових ровів, протитанкових загороджень типу "зубів дракона" і додаткових мінних полів, за якими розташовані російські бойові позиції, як і на першій російській лінії оборони.

Рашисти перекинули "елітні" війська в район Роботиного

В огляді також вказують, що, за повідомленням українського джерела, російські війська передислокували сили відносно "елітного" формування з району Кремінної в Луганській області в район Роботиного на заході Запорізької області. Зокрема, йдеться про частину 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії (ВДВ).

"Бічні передислокації частин з району Кремінної в район Роботиного дозволяють припустити, що російські війська можуть використовувати елітні підрозділи для посилення критичних ділянок області. перед. Ця додаткова бічна передислокація, якщо вона є правдивою, ще раз підтверджує оцінку ISW про те, що через відсутність значних оперативних резервів змусить російське командування проводити подальші бічні передислокації та приймати рішення про те, яким ділянкам фронту надати пріоритет", — вказують аналітики.

Зазначається і те, що російські нерегулярні формування продовжують погрожувати виходом з бойових дій в односторонньому порядку, попри нещодавні зусилля військового командування РФ, спрямовані на чистку та придушення непокори.

Нагадаємо, напередодні в Інституті вивчення війни повідомляли, що Сили оборони наблизилися до другої лінії оборони Російської Федерації на Запоріжжі. Своєю чергою головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний сказав офіційним особам США, що військові перебувають на порозі прориву.

Водночас командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський заявляв, що противник проводить перегрупування своїх сил та засобів на Куп’янському і Лиманському напрямках. Після місяця жорстких боїв та значних втрат росіяни перекидають туди нові сформовані бригади та дивізії. У британській розвідці вважають, що російське керівництво протягом двох наступних місяців може кинути в наступ суттєві сили на напрямок Куп'янськ-Лиман. Загарбники прагнуть створити буферну зону навколо Луганської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.08.2023 06:25