Фото: Слуга народу

Зв'язки з другом Януковича та бізнес у Криму: журналісти розкрили "секрети" Данила Гетманцева

Нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев приховує сімейні статки у Франції, а його мати мала бізнес в окупованому Криму після 2014 року.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.іnfo.

Бізнес у Криму

Розслідувачі з'ясували, що у компанії Гетманцева Jurimex ще з кінця 2000-х клієнтом був кримський готельний комплекс "Ріпаріо" (за радянських часів — "Прибережний"), розташований під Ялтою. Його власниками стали родичі тодішнього заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева і його тестя, екс-судді Верховного Суду Віктора Кононенка.

Згодом комплекс оформили на британську компанію. Її сліди ведуть на Кіпр — у компанію, яку, як заявляють у Bihus.іnfo, використали, щоб приховати сімейний бізнес Демішкана. Крім того, пакет акцій отримала Ірина Мельниченко  співвласниця "Ріпаріо" і партнер Гетманцева. Нардеп підтверджує, що його юристи вели справи готелю та цілої групи різних бізнесів, так званим фасадом яких була Мельниченко.

До 2014 року компанія Jurimex надавала їм цілий спектр послуг. Восени 2014 року  після окупації Криму  Мельниченко летить до Москви. Тоді в російському реєстрі виникли клони українських компаній, на які зареєстрували нерухомість і грошові потоки готельного бізнесу під Ялтою. Фактично бізнес визнав юрисдикцію Росії й почав сплачувати податки країні-терористу. Податки Мельниченка також ідуть у бюджет Росії. Крім того, дві компанії, на яких зареєстровано два будинки й нежитлові приміщення, теж починають сплачувати податки окупантам.

Сам Гетманцев стверджує, що Jurimex припинив обслуговувати компанії, які залишилися у Криму. Проте журналісти з'ясували, що юридичний супровід "Прибережного" в судах ще 2022 року і далі вів Дмитро Махаринський  голова представництва Jurimex у Криму до 2014 року.

Крім того, Махаринський веде справи російського клону однієї з фірм Олени Гетманцевої. Йдеться про її орендний бізнес  компанію "Нью Проперті". Як дізналися журналісти, ця компанія має приміщення на 160 м² у Сімферополі.

Гетманцев заявив, що це приміщення поки що втрачено і після окупації півострова його мати з ним жодних дій не проводила — не продавала і не здавала в оренду. 

"Немає відомостей, що відбувається з цим приміщенням. Вона точно не здійснює жодної діяльності в АРК. І приміщення вона це не продавала і не відчужувала, не передавала в оренду",  зазначив Гетманцев в інтерв'ю BIHUS Info.

Водночас компанія New Property має свою російську фірму-клон "Нью Проперти Плюс", зареєстровану в тому самому приміщенні і з тим самим видом діяльності. Нині директор і єдиний власник фірми  Махаринський. 

Активи у Франції

У 2019 році, після вступу до команди Володимира Зеленського, Гетманцев задекларував бізнес своєї мами, її нерухомість та її автомобілі. Водночас журналісти зазначають, що мати Гетманцева  засновниця одного з найвідоміших в Україні туроператорів TPG.

TPG указано в декларації Гетманцева. Водночас кіпрську TPG записано на іншу кіпрську компанію  Dunkley marketing LTD. Але та, зі свого боку, безпосередньо належить матері Гетманцева. Dunkley marketing LTD у декларації не вказали.

Ще у 2012–2013 роках Dunkley marketing LTD отримала понад 1 млн євро від бельгійського офшору. Звідки ці кошти в офшору  невідомо. Проте журналісти з'ясували, що приблизно 1 млн євро Dunkley marketing LTD позичила французькій компанії Олени Гетманцевої.

Сам нардеп розповів журналістам, що ця французька компанія, імовірно, пов'язана з туризмом і здаванням в оренду номерів. Він також запевняє, що не планував приховувати щось від декларування, і не вніс цієї компанії, оскільки його мати не називала цієї фірми для внесення в декларацію.

Зв'язки з другом Януковича

Володимир Демішкан  приятель екс-президента-втікача Віктора Януковича  декілька разів очолював "Укравтодор" (у ті часи це був один з осередків корупційного "попилу" бюджетних грошей). Родина Демішкана конвертувала його гучну посаду у свій приватний бізнес.

Коли Демішкан у 2010 році очолив "Укравтодор", особливі бонуси отримали дві компанії: "Дор-строй" та "Юнікобуд". Їм вдалося разом "натендерити" 1,5 мільярда. Іноді контракти просто дарували. Єдиною підставою для таких "подарунків" було доручення самого Януковича.

Цікаво, що співзасновницею "Дор-строй" та "Юнікобуд" була дружина Демішкана  Ірина. Незадовго до останнього призначення Демішкана ці фірми почали в екстреному порядку переоформлювати та зашифровувати:

  • "Юнікобуд" став дочірньою компанією "Дор-строя";
  • "Дор-строй" став типовою "матрьошкою".

Офіційно "Дор-буд" і "Юнікобуд" були збитковими. Водночас бухгалтерку "Дор-буду" суд визнав винною у заниженні податку на прибуток у розмірі 7 млн грн, а ще ПДВ — майже на 4 млн грн. І це лише за листопад 2012 року. А після Революції гідності щодо компаній вели судові розгляди про так звані податкові ями  коли реальний бізнес занижує свої податки за допомогою фіктивних контрактів із фірмами-"пустишками", у яких нібито купив товар, якого не існує. Водночас сам Гетманцев у коментарі Bihus.іnfo заперечує, що був причетний до махінацій із податками.

Після Революції гідності Демішкан утік у Росію і набув російського громадянства. Тим часом директоркою двох британських фірм стає Валентина Лупандіна  майже 90-річна двоюрідна бабуся Гетманцева. У 2015 році вона виводить компанії з "Дор-буду". Основна частина компанії переходить на українське ТОВ "Трейдінг Північ", записане на юристку Jurimex Юлію Івахненко. У наступні кілька років "Дор-буд" здобув тендер ще на 150 млн грн, не сплачуючи податків, зазначають журналісти.

Нагадаємо, головний геолог "Полтавагазвидобування" разом зі спільниками вкрав 4,6 млн грн підприємства та "відмив" їх через конвертаційний центр. Йому загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.04.2023 15:57