Boeing допоможе стартапу Aerion створити надзвуковий пасажирський літак

07 ЛЮТОГО 2019 10:15

Американський авіабудівний концерн Boeing став інвестором стартапу Aerion, що займається розробкою перспективного надзвукового пасажирського літака AS2.

Як пише Aviation Week, сума інвестицій не розкривається, але відомо, що тепер концерн буде надавати конструкторську і виробничу допомогу стартапу. Як уточнює Flightglobal, льотні випробування демонстратора літака, намічені на 2023 рік, будуть проводитися на аеродромі Boeing в Ріно в Неваді.

Надзвукова пасажирська авіація розглядається в якості одного з варіантів подальшого розвитку повітряних перевезень. Активною розробкою надзвукових літаків сьогодні займаються кілька стартапів, які планують почати польоти на нових апаратах з середини 2020-х років. При цьому великі Авіавиробники прогнозів про випуск нових літаків не дають. В даний час діють авіаційні правила, що забороняють надзвукові польоти над населеною сушею.

Boeing інвестував в Aerion через свій підрозділ NeXt, заснований в середині 2018 року. Завданням цього підрозділу є розробка і розвиток перспективного транспорту, включаючи аеротаксі, гібридні і електричні літальні апарати, надзвукові літаки.

У концерні оголосили, що крім конструкторської та виробничої допомоги, Aerion може отримати доступ до деяких розробкам, включаючи бортове обладнання, приводи, бортове енергопостачання і посадочні системи.

Згідно із затвердженим планом Aerion, ескізне проектування нового літака планується завершити до середини 2020 року, а захист технічного проекту провести на початку 2022 року. Після захисту вже зібраний літак повинен буде зробити перший політ протягом півтора років. Розробники планують, що сертифікація нового літального апарату завершиться до кінця 2025 року, а з 2026 року нові надзвукові літаки почнуть виконувати регулярні перельоти.

За перший рік серійного виробництва Aerion планує зібрати 12 AS2, за 2027 рік повинні бути зібрані 23 літака, а за 2028-й - вже 36. Надалі щорічно компанія буде випускати по 36 AS2 до 2035 року. Розробка AS2 ведеться з 2014 року.

За попередніми розрахунками, довжина літака складе 51,8 метра, висота - 6,7 метра, а розмах крила - 18,6 метра. Максимальна злітна маса надзвукового літака складе 54,8 тони. AS2 буде оснащений трьома двигунами, тяга кожного з яких складе близько 69 кілоньютон. Літак буде перевозити до 12 пасажирів.

Технології, 07.02.2019 10:15