Контрабанда - основний чинник незадовільного економічного становища України

05 ЛИПНЯ 2019 13:14

Незабаром Україна відзначатиме 28 річницю проголошення незалежності. Йшли роки, змінювалась влада. Але поряд з розвитком та становленням Держави Україна стабільно укорінювалося та розвивалось таке явище, як «Контрабанда». Впродовж всієї сучасної історії правоохоронні органи заявляють про необхідність та готовність до боротьби з контрабандою, звітують про досягнення у цьому напрямку, але чомусь вона не зникає і надалі продовжує наносити збитки економіці держави. 

Наша команда журналістів вирішила проаналізувала стан протидії контрабанді, і розібратися що в цьому напрямку зроблено за 28 років.

Вважається, що явище «Контрабанди» виникло разом з митною системою і державою як такою. Дослідники цього явища, сходяться у думці, що контрабанда мала особливий розвиток в країнах, де або запроваджувались високі митні тарифи на імпорт деяких груп товарів, або в тих країнах, де за умов дефіциту якихось груп товарів, встановлені штучні, санкціоновані державою обмеження на їх імпорт.

Найчастішими передумовами для виникнення контрабанди є різниця (іноді дуже значна) цін на окремі товари всередині держави, та поза її межами. Так, з причини єдиної тарифної і цінової політики у країнах ЄС, ціни на більшість товарів споживання в Україні у порівнянні з цінами у сусідніх державах—членах ЄС (Польща, Словаччина, Угорщина тощо) є набагато вищими, що породжує значні передумови для контрабанди.

Щороку влада звітує перед міжнародними партнерами про успіхи в боротьбі з настільки «ганебним явищем, що руйнує вітчизняну економіку». У 2017 році, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, через це лихо бюджет недоотримав 35-50 млрд грн митних зборів. Однак з цією цифрою не всі згодні.

У минулому році в журналі Süddeutsche Zeitung опубліковано статтю, в якій вказувалося, що Україна в 2017 році втратила від контрабанди понад 120 млрд грн (€ 4 млрд). Це вдвічі більше, ніж країна отримала в 2018 році від МВФ. Уряд, проте, не визнав правоту іноземних журналістів, заявивши, що в першій половині 2018 року в бюджет повернули 79 млрд грн контрабандних втрат, а в тіні залишилося ще 70-100 млрд грн, які обіцяли повернути в казну до кінця минулого року. (За матеріалами VESTI)

Останній звіт Європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів країн-членів Європейського Союзу «ФРОНТЕКС» поміж низки загроз, що існують на зовнішніх кордонах ЄС, а це в першу чергу незаконна міграція, відокремлюють проблему контрабанди акцизних товарів, таких як сигарети, алкоголь і паливо, а також викрадені автомобілі.

Порівняно нещодавній звіт маркетингової агенції KPMG розкрив обсяги ринку нелегальних сигарет в країнах Європейського Союзу. Зокрема, в 2012-2016 рр. споживання легальних сигарет зменшилося з 503,1 млрд до 451,4 млрд, а нелегальних – з 65,7 млрд до 48,3 млрд сигарет. Таким чином Європа поступово звільняється від тютюнової залежності.

Згідно зі звітом, у 2016 році Україна вийшла на перше місце серед країн, що постачають контрабандні сигарети в країни ЄС. Протягом 2015 та 2016 років контрабанда українських сигарет в ЄС зросла більш ніж в 10 разів і сягнула 5,8 млрд штук. Основною причиною цього явища стало знецінення національної валюти. У 2016 році середня ціна пачки сигарет в Україні становила приблизно 0,5 євро, в сусідніх країнах ЄС – 3 євро, в країнах Західної Європи – до 10 євро. Українські сигарети були виявлені не тільки в сусідніх Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії, але також в Австрії, Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Франції, Німеччині, Греції, Великій Британії, Нідерландах, Норвегії, Фінляндії, Швеції, Люксембурзі та Мальті. Контрабанда українських сигарет в Італію в 2016 році сягнула 1 млрд сигарет. Зазначається, що всі ці сигарети не є контрафактом, це легально вироблені в Україні сигарети, які були продані контрабандистам та переправлені в ЄС. Слід зазначити, що також Міжнародна митна організація (WCO) неодноразово визначала Україну серед країн, які є найбільшими джерелами контрабанди сигарет у світі.

«Ще нещодавно тенденція обсягів контрабанди українських сигарет в ЄС була протилежною. Згідно з попередніми звітами  KPMG, в 2008 році з України в ЄС було незаконно вивезено понад 11 мільярдів сигарет. А далі в Україні стали стрімко підвищувати акцизи (лише протягом 2008-2010 років середня ставка акцизу на сигарети зросла в 6 разів) і обсяги контрабанди з України в 2010-2014 роках щороку зменшувалися. Ці факти доводять, що суттєве збільшення акцизів на сигарети здатне зменшувати обсяги контрабанди», - говорить завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Красовський. (За матеріалами Українського центру контролю над тютюном)

Чому ж Україна досі лідирує у контрабанді сигарет до ЄС?

Нещодавно, директор із питань протидії нелегальній торгівлі у Східній Європі компанії Japan Tobacco International Євгеніус CІКОЦКАС, своєму інтерв’ю  журналу «Український тиждень», поділився своїм баченням проблеми тіньового обігу сигарет у регіоні й методами боротьби з контрабандою.

Експерт наголошує, що під час оцінки стану нелегальної торгівлі сигаретами, - слід вести  мову не тільки про контрабанду - нелегально завезені цигарки, а й про контрафакт, тобто нелегальне виробництво сигарет. І якщо контрабанда завдає шкоди легальним виробникам і державному бюджету країни, де вона продається, то контрафакт ще й створює підвищений ризик для здоров’я споживачів. Адже немає жодної гарантії, що такі цигарки виготовлено з якісного тютюну з використанням якісних фільтрів, паперу і т. д. Нелегальне виробництво існує, зокрема й у межах Євросоюзу.

«Основними ринками збуту є країни, в яких висока ціна на сигарети. До таких належать переважно західноєвропейські держави з високим рівнем акцизних ставок. Для прикладу, в Україні пачка цигарок коштує трохи більше одного євро, у більшості ж країн Європи — €4-5, а у Великій Британії — £10. Тому навіть у самому ЄС існує нелегальна торгівля між країнами. На жаль, суттєва різниця у вартості одного й того самого продукту, а також можливість порівняно легкого заробітку породжує нелегальну торгівлю», - говорить Євгеніус Чікоцкас.

У чому причини контрабанди сигарет?

Відсутність комплексного підходу до проблеми

Контрабанда – це комплексна проблема, яка потребує комплексного рішення, якого у держави, на жаль, немає. Власне тому поки що Україна бореться не з причинами, а лише з наслідками проблеми, - Євгеніус Чікоцкас (За матеріалами «Економічна правда»).

Це зумовлено тим, що:

– не існує єдиної державної статистики щодо вилученої тютюнової продукції та не відстежується її подальша доля;

– псевдознищення затриманих сигарет перетворилося на окремий бізнес;

– на ринку продовжують працювати недобросовісні гравці, що виробляють контрафакт;

– нелегальний відтік легального продукту системно не зменшується;

– відсутня адекватна реакція контролюючих органів на ці проблеми

Також Євгеніус Чікоцкас (журнал «Український тиждень») зазначає, що в Україні, існує цілий комплекс причин, які призвели до нинішньої ситуації. Стан справ безпосередньо на кордонах – це тільки наслідок, але самі причини криються в системі регулювання галузі та недостатній реакції на порушення. Курс валюти теж має значний вплив на ціноутворення й різницю вартості в різних країнах.

Варто також звернути увагу на Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Зазначений документ містить Статтю 352, в якій записано: «Сторони розвиватимуть співробітництво і гармонізуватимуть політику щодо протидії та боротьби з шахрайством і контрабандою підакцизних товарів. Це співробітництво, зокрема, включатиме поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби, наскільки це можливо, беручи до уваги обмеження регіонального контексту, у тому числі шляхом діалогу на регіональному рівні та відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ про контроль над тютюновими виробами 2003 року».

Як зазначає експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський, - не є секретом те, що метою цієї статті є захист країн ЄС від контрабанди сигарет з України, бо наразі сигарети в Україні суттєво дешевші. Проте лунають заперечення, що підвищення ставок акцизу на сигарети в Україні до рівня ЄС лише підвищить рівень контрабанди в самій Україні. Іноді наводяться приклади окремих країн ЄС, які підвищили акцизи, а потім стикнулися з різким зростанням контрабанди.

Значний попит європейських споживачів на дешевший товар

У розслідуванні журналісти Тетяни Бодні для «Цензор.НЕТ», авторка пише, що спілкуючись в приватному порядку з одним з британських правоохоронців, запитала його про те, чи можна в принципі, на його думку, подолати контрабанду сигарет. На що він, не роздумуючи, відповів: ні. Причина в тому, що цей кримінальний бізнес за прибутковістю можна порівняти з контрабандою наркотиків. Наприклад, пачка сигарет у Великобританії коштує в середньому 10 євро. Тобто в десять разів дорожче, ніж у нас. Підрахувати прибуток не так вже й складно. Хіба не вигідно туди везти тютюнові вироби? І везуть. Причому не звертають уваги на те, що там контрабанда сигарет вважається тяжким злочином і передбачає тривалі терміни позбавлення волі. Незаконне переміщення сигарет завдає шкоди не тільки бюджетам держав Європи і здоров'ю їхніх громадян, а й офіційним їх виробникам, дозволяючи «тіньовиків» отримувати більш високий прибуток, а також або взагалі не платити акцизний податок, або платити його в державах зі встановленою нижчою ставкою.

Неефективність заходів, які використовуються в Україні (незначне покарання) 

Директор з корпоративних питань та комунікаціям компанії «JTI Украин» Гинтаутас Диргела, вбачає одною з причин неефективної протидії контрабанді - незначне покарання за такий вид протиправної діяльності. (За матеріалами «Цензор.НЕТ»)

Фахівець вважає, що на нелегальному ринку сигарет всередині країни склалися сприятливі умови для контрабандистів. «За спробу переправлення великої партії сигарет через кордон можна відбутися незначним адмінштрафом. Кримінальна відповідальність за контрабанду у великих розмірах - один з оптимальних способів боротьби з цим негативним явищем» - зазначає Диргела.

«За нашими прогнозами, протягом двох-трьох наступних років обсяги контрабанди можуть зрости більш ніж удвічі. Звичайно, ми обговорюємо різні опції з урядом, в тому числі дискутуємо про впровадження електронної акцизної марки. Але, на моє глибоке переконання, головним методом є правильний, збалансований план підвищення податків з тим, щоб у споживача не виникла спокуса купувати нелегальний продукт» - резюмую експерт.

Щодо оцінки роботи правоохоронних органів по боротьбі з нелегальним ринком всередині країни і незаконним переміщенням сигарет через кордон, Диргела відмічає збільшення кількості великих затримань нелегально переміщуються сигарет: «Все частіше всередині країни виявляються склади з нелегальною тютюновою продукцією, все більше затримань при спробі нелегально вивезти тютюнові вироби з території України в країни ЄС. При цьому правоохоронні органи стали не тільки затримувати великі партії сигарет, але і доводять затримання до логічного завершення - знищують таку продукцію».

Позиція української влади.

Президент

З приходом до влади VI-го президента України, який отримав на виборах переконливу перемогу, суспільство очікує реальних змін на шляху подолання контрабанди та корупції на державному кордоні. Наразі Володимир Зеленський заявляє про свою готовність у боротьбі щодо викорінення цих ганебних явищ. Впродовж червня, президент вже здійснив низку кадрових призначень у керівництві СБУ, Державної прикордонної служби, Державної податкової та митної служб. «Їхнє головне завдання – побороти контрабанду та корупцію, терміново припинити тиск на «білий» бізнес. Поступово звільняються люди, яких пов’язували з рейдерством і маніпуляціями з державними реєстрами», – наголосив Глава держави, під час зустрічі з представниками бізнесу Канади, проведеної в рамках робочого візиту до цієї країни.

На переконання Володимира Зеленського, потенціал надходжень до державного бюджету України внаслідок припинення контрабанди, подолання корупції та виведення економіки з тіні попередньо оцінюється майже у 10 мільярдів доларів США на рік.

РНБО

Раніше Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк ініціював запровадження єдиного системного підходу у боротьбі з контрабандою.

«Контрабанда представляє собою серйозну загрозу, оскільки підриває економічну безпеку, втягує громадян в організовану злочинність, використовується іноземними спецслужбами для розвідувально-підривної діяльності. І це було дуже чітко продемонстровано в 2014 році на Сході України. Ми не можемо контрабанду швидко викорінити, але можемо і повинні мінімізувати її обсяги та наслідки», - заявив Секретар РНБО України.

СБУ

В свою чергу Перший заступник Голови СБ України Іван Баканов заявив, що для боротьби з контрабандою силові органи мають об'єднати зусилля, «і разом, спільно, не конкуруючи один з одним, боротися з цим явищем».

Митниця

Переможець в конкурсі на голову Державної митної служби України Максим Нефьодов у своєму нещодавньому інтерв’ю «Економічній правді» також заявив про свої плани у проведенні реформування митниці спрямованих на подолання контрабанди та корупції.

«Зрозуміло одне: митниця – це проблема. З неї треба створити щось гарне, щось таке, що не асоціюватиметься з корупцією, поборами, затримками вантажів, контрабандою, порушеннями, чергами, «піджаками», «скрутками».

Нефьодов озвучив п’ять пріоритетних напрямків його роботи на посту очільника митного відомства:

- Перший - електронна митниця. Це основний метод боротьби з корупцією і неефективністю. І в сфері закупівель, і на митниці держава, на жаль, не може собі дозволити якісних високооплачуваних службовців. На митниці зараз працює 10,3 тис людей. Їх не можна просто так звільнити і набрати нових.

- Другий - кадрове оновлення. Кадрові зміни в будь-якій організації однакові. Потрібно зрозуміти, хто наші співробітники, як плануємо наймати нових, як їх навчити і як потім оцінювати, кого підвищувати, а кого звільняти.

- Третій — митна інфраструктура. Це не лише горезвісні сканери, про які соромно згадувати, а й автоматичні ваги, автоматичне сканування номерів, поворотні камери.

Потрібно створити інфраструктуру, яка дозволить ліквідувати черги. Якщо на кордоні черга - з'являється корупційна мотивація.

Четвертий пріоритет - інтеграція у європейську (ЄС) митну спільноту. Митниця не існує сама по собі. Синхронізація українського законодавства з європейським - надважливе завдання.

П’ятий пріоритет - оновлений Митний кодекс. Актуального Митного кодексу сьогодні нема, його треба писати.

На запитання журналіста «Економічної правди» щодо можливості повернення кримінальної відповідальності за контрабанду, Нефьодов відмітив, що для початку варто «правильно використовувати термінологію. Контрабанда — це наркотики, зброя, раби. Це кримінальна відповідальність. Те, що ми в побуті називаємо контрабандою, — це порушення митних правил.

Чи треба їх криміналізувати? У нашій країні з нашими судами і нашою правоохоронною системою криміналізувати порушення митних правил неможливо. Це зіграє не проти тих, хто готовий давати хабарі. Вони все одно перебувають поза легальним полем. Повернення кримінальної відповідальності можна буде легко використовувати проти звичайних людей.

Прикордонники

Полковник Сергій Дейнеко був призначений на посаду Голови Державної прикордонної служби всередині минулого місяця у великому інтерв’ю агентству УНІАН окреслив свої пріоритетні завдання на новій посаді.

Дейнеко назвав контрабанду вбивцею конкуренції і чесного виробництва в Україні. Але головний прикордонник говорить про те, що з контрабандою повинна боротися, в першу чергу, митниця. «Ми можемо їм допомагати, але це не наш обов’язок. Прикордонники вживають заходів виключно з недопущення переміщення товарів, які підлягають обов’язковому державному експортному контролю. Ми відповідаємо за безпекову складову: щоб не перевозили зброю, вибухівку, наркотики. Плюс до того, якщо спроба контрабандного переміщення відбувається поза пунктів пропуску, в полях, то це – робота прикордонників. Якщо в пунктах пропуску – це питання до митників» - відмітив Голова ДПСУ.

На запитання журналіста, чому контрабанда не зникає, та хто покриває ці тіньові схеми, голова служби відповів, що для визнання особи причетної до контрабанди, має бути судове рішення. «Відповідь на це питання всі знають, але спершу це треба довести в суді. А коли всі суди замикаються на певну посадову особу – п’ятого президента України – це зробити важко. Я знаю позицію нинішнього президента – контрабанди не буде. І я зроблю для цього все можливе» - наголосив Дейнеко.

Які результати роботи наших правоохоронних органів у протидії контрабандні сигарет?

Аналіз інформації розміщеної на офіційних сайтах СБУ, ДФС та ДПСУ свідчить, що впродовж 2018 року зазначені правоохоронні органи, в рамках проведення заходів з протидії контрабанді тютюнових виробів вилучили більше 10 мільйонів пачок сигарок.

Якщо вдатись до простих розрахунків (середня вартість пачки цигарок в Україні коштує 30 гривень), вартість затриманої контрабанди становить понад 300 мільйонів гривень. У разі успішного потрапляння цих сигарет до країн ЄС, прибуток нелегальної галузі міг би скласти більше 1 мільярда гривень.

Також ми спробували порівняти цьогорічні результати протидії контрабанди на кордоні з країнами ЄС. До уваги брались лише факти затримання цієї продукції вздовж Державного кордону України.

Так за 6 місяців поточного року українські правоохоронці на кордоні з країнами ЄС, запобігли незаконному переміщенню трохи більше 1,5 мільйона пачок сигарет. Результати ніби-то і не погані, проте необхідно звернути увагу на результати роботи європейських правоохоронців з початку року.

Румунські прикордонники звітують про виявлення на кордоні з Україною більш ніж 1,7 мільйона пачок сигарет, Польські стражі – понад 300 тисяч пачок сигарет, Угорці – майже 52 тисячі пачок. Сумарно, (до уваги бралась інформація з офіційних сайтів) європейські правоохоронці з початку року вилучили вже понад 2 мільйона пачок сигарет.

Чого очікувати?

Підсумовуючи цей матеріал, варто зосередити увагу на основних чинниках, що призводять до існування та поширення контрабанди.

Більшість експертів, представників правоохоронців, та звичайних громадян сходяться в думці, що основними чинниками, які створюють сприятливі умови для контрабанди є:

- недостатнє співробітництво правоохоронних та контролюючих органів України з відповідними органами суміжних з Україною держав щодо обміну інформацією про боротьбу з переміщенням товарів поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю (як приклад, відсутність єдиної бази митних органів України з митними органами країн ЄС);

- сприяння посадових осіб органів державної влади, зокрема правоохоронних та контролюючих, юридичним чи фізичним особам у переміщенні через митний кордон України зазначеного виду продукції (корупційна складова);

- недосконале, суперечливе регулювання діяльності щодо боротьби з контрабандою та порушенням митних правил (недосконалість законодавства; недостатнє покарання);

- наявність значної  різниці між цінами на окремі групи товарів на світовому та внутрішньому ринках;

- безробіття серед мешканців прикордонних районів.

Звичайно, що для досягнення результатів у боротьбі з контрабандою, новій владі необхідно знайти інструменти, які дозволять виключити усі ці чинники одночасно, одномоментно.

Чи є у нового президента та його команди певні напрацювання у цьому напрямку, та чи варто нам у найближчі роки очікувати суттєвих зрушень і як наслідок зростання економіки України? Сподіваємось та хочемо вірити, що є, проте поживемо – побачимо. Адже 28 років імітації видимості боротьби з контрабандою насторожують.

Найближчим часом надамо чергову аналітику по інших товарах, оскільки не лише сигаретами багатий наш кордон.

Економіка, 05.07.2019 13:14