NYT: Медведчук фігурував у справі про втручання РФ у вибори США

14 КВІТНЯ 2022 09:46

Народний депутат Віктор Медведчук фігурував у справі про втручання Росії в американські вибори. Нардеп був клієнтом Пола Манафорта – політтехнолога 45-президента США Дональда Трампа.

Про це пише TrueUA із посиланням на The New York Times.

"Його ставлення до втручання Росії у вибори в США пов'язане з контактами з Манафортом, хоча в доповіді спеціального прокурора і двох федеральних судових процесах він не є центральною фігурою", – повідомляє видання.

Манафорт, перш ніж стати главою президентської кампанії Трампа у 2016 році, протягом десяти років працював консультантом для політиків в Україні, орієнтованих на Росію, включно з партією "Опозиційний блок", в якій Медведчук був однією з трьох провідних фігур.

Манафорт консультував партію щодо виборчої стратегії на основі опитувань. Також політтехнолог схвалив проросійську політику партії як електорально обґрунтовану в південно-східному регіоні України.

"У 2017 році, коли в США активізувалося розслідування російського втручання, ім'я Медведчука спливло серед кількох проросійських українських політиків, близьких як Манафорту, так і Путіну. ФБР вивчали можливі зв'язки Трампа з Путіним через людей, з якими контактував політтехнолог Манафорт", – пише видання.

Манафорт перестав очолювати штаб Трампа після того, як в Україні опублікували записи "чорної бухгалтерії" Віктора Януковича, що свідчать про виплату політтехнологу 12,7 млн доларів.

Нагадаємо, 12 квітня напередодні Служба безпеки України затримала українського депутата від "Опозиційної платформи – За життя", кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука. Його планували під виглядом військового ЗСУ доставити до українського кордону в супроводі нібито колег-правоохоронців. Звідти човном мали переправити на інший берег, де вже чекали спецпризначенці ФСБ.

Політика, 14.04.2022 09:46