Honeywell побудує рекордно потужний квантовий комп'ютер

06 БЕРЕЗНЯ 2020 11:45

Американська промислова корпорація Honeywell оголосила про створення власного квантового комп'ютера з рекордними характеристиками, який буде продемонстрований в середині року.

За словами співробітників компанії, по недавно запропонованій інтегральній метриці квантового обсягу він буде перевершувати найближчих конкурентів як мінімум в два рази. Також пристрій буде відрізнятися від аналогів природою кубітів: в ньому використовуються іони в пастках, а не надпровідні контури, як у Google або IBM, пишуть дослідники в препринті на arXiv.org.

Квантовий комп'ютер - це обчислювач спеціального виду, який здатний вирішувати певний клас завдань незрівнянно швидше звичайних комп'ютерів. Основна його відмінність від звичайного полягає в використанні квантових бітів (кубітів) для проведення операцій, які за рахунок законів квантової механіки можуть набувати значень «0» і «1», а й перебувати в їх суперпозиції. В результаті такий пристрій може одночасно обробляти експоненціально більше інформації.

Вчені придумали безліч можливих архітектур квантових комп'ютерів і фізичних реалізацій кубітів. В останні кілька років найбільшу увагу було прикуто до надпровідним кубітів, так як їх використовують поточні лідери галузі, такі як IBM і Google. Однак інші групи вчених продовжували розвивати альтернативи. Більш того, багато ключових роботи були виконані в інших системах. Наприклад, вперше повний набір квантових логічних вентилів був продемонстрований з використанням іонних пасток.

На даний момент найбільшим досягненням в області квантових комп'ютерів є демонстрація квантового переваги процесором Sycamore компанії Google в минулому році. Це пристрій змогло провести обчислення спеціального виду істотно швидше, ніж може зробити навіть самий просунутий суперкомп'ютер, хоча серед фахівців немає єдиної думки про ступінь переваги в даному випадку.

Дослідники з підрозділу американського індустріального гіганта Honeywell опублікували статтю з описом прототипу потужного квантового комп'ютера на іонних пастки. Такий пристрій зберігає квантову інформацію за допомогою іонізованих атомів, які утримуються і керують за допомогою електромагнітних полів і лазерних імпульсів. Автори продемонстрували реалізацію довільних чотирьох-кубітних квантових схем за допомогою іонів ітербію і показали результати ряду тестів.

Одночасно з появою препринта на сайті корпорації були опубліковані плани з розвитку напрямку розробки квантових комп'ютерів, згідно з якими через кілька місяців компанія покаже саме продуктивний пристрій подібного роду в світі.

Honeywell займається виробництвом безліч різноманітної продукції, починаючи від побутової електроніки і спецодягу до високотехнологічних композитних матеріалів, авіаційних двигунів і наукових приладів. Зокрема, вона випускає вакуумні насоси і пристрої для досягнення і роботи при екстремально низьких температурах, що необхідно для створення відповідних умов для збереження квантової заплутаності між кубітами.

Технології, 06.03.2020 11:45