Boeing приступив до будівництва космічного безпілотника

16 ЛИСТОПАДА 2018 17:35

Американський авіабудівний концерн Boeing розпочав будівництво першого льотного зразка перспективного космічного безпілотника Phantom Express, розробка якого ведеться в рамках програми XSP на замовлення Агентства перспективних оборонних розробок міністерства оборони США (DARPA).

Згідно з повідомленням концерну, вже завершилося виготовлення паливного бака для рідкого кисню і почалося виробництво бака для рідкого водню. Виготовлення останнього закінчиться в 2019 році.

Програма XSP (Experimental Spaceplane, експериментальний космоплан) стартувала в 2014 році, а в 2017-м Boeing отримав контракт на розробку і складання першого льотного зразка космічного безпілотника.

Перспективний безпілотник повинен буде істотно спростити і здешевити виведення на орбіту невеликих по масі апаратів.

Згідно з вимогами військових, вартість одного запуску апарата не повинна перевищувати п'яти мільйонів доларів. За своїми розмірами Phantom Express, який буде виконаний за типом шаттла, повинен бути порівнянний з американським винищувачем-бомбардувальником F-15 Eagle. Довжина цього бойового літака становить 19,4 метра, висота - 5,6 метра, а розмах крила - 13 метрів. Космічний безпілотник будуть використовувати як для військових запусків, так і в комерційних цілях.

Після того, як збірка першого льотного зразка космічного безпілотника завершиться, будуть проведені його випробування. Як очікується, перший політ перспективний космічний безпілотник XSP зробить у 2021 році. За умовами контракту з DARPA, Boeing повинен буде запустити космічний апарат десять разів поспіль протягом десяти днів.

У липні поточного року фахівці Агентства перспективних оборонних розробок міністерства оборони США (DARPA) і американської компанії Aerojet Rocketdyne провели серію успішних вогневих випробувань ракетного двигуна AR-22. Його планується встановити на космічний безпілотник Phantom Express. Силова установка пройшла серію з десяти включень; тривалість роботи кожного разу становила щонайменше 100 секунд. Випробування серією включень проводилися протягом 240 годин.

Технології, 16.11.2018 17:35