Фото: Mil.in.ua

WP: Росія та Іран планують за два роки виготовити 6 тисяч "шахедів"

Росія має намір до 2025 року за допомогою Ірану виготовити шість тисяч дронів-камікадзе типу "Шахед". Виробляти БпЛА рашисти планують на відповідному заводі в економічній зоні "Алабуга" у Татарстані, а співпраця реалізуватиметься у форматі так званої "франшизи".

Про це інформує The Washington Post, посилаючись на внутрішні документи, що підтверджують співпрацю двох країн у виробництві безпілотників.

Журналісти вказують, що Іран надав Росії проектну документацію та власні компоненти для виробництва дронів, росіяни ж, своєю чергою, повинні відтворити виробництво на своїй території та вирішити проблеми із дефіцитними компонентами й логістикою. У секретних документах вказується, що країна-агресорка планує виробити протягом двох років шість тисяч "шахедів".

За даними WP, якщо Росія виконає план, то зможе зберегти скорочувані запаси високоточних боєприпасів, а також перешкодити зусиллям України повернути окуповані території.

Крім того, пишуть журналісти, попри затримки та виробничий процес, який сильно залежить від електронних компонентів іноземного виробництва, країна-агресорка "досягла стабільного прогресу на шляху до своєї мети виробництва варіанту іранського Shahed-136".

Росіяни налагоджують виробництво дронів: чого боїться ворог

Раніше очільниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк пояснювала, що у РФ акцентують на виробництві дронів, оскільки бояться, що санкції проти Ірану зупинять постачання безпілотників для російських військових. 

"Вони намагаються налагодити в себе це виробництво, адже побоюються, що санкції відносно Ірану можуть призупинити поставки БпЛА на територію РФ. Ми не втрачаємо надії, що світова спільнота контролюватиме це питання. Готуємось до повітряних атак з боку росіян, розуміючи, що ворог продовжуватиме тиснути на нас з повітря", — зазначала Гуменюк.

За її словами, доки ворог відчуває свою перевагу з повітря, до того часу цей спосіб терору він буде використовувати максимально часто.

Відомо, що Російська Федерація може самостійно виробляти БпЛА, наприклад, "Ланцет". Вони не дуже потужні, але завдають чимало клопоту Силам оборони на передній лінії фронту.

Нагадаємо, у Повітряних силах України вважають, що виробництво іранських безпілотників може з'явитись у Білорусі. Там наголошували, що Тегеран може піти на такий крок, аби уникнути західних санкцій. На думку військових, якщо повністю виробництво перекинути до Білорусі не вдасться, там можуть організувати збір готової продукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.08.2023 01:27