Airbus зайнявся розвитком гонок електричних літаків

06 ЛЮТОГО 2019 13:15

Європейський авіабудівний концерн Airbus спільно з Ноттінгемським університетом Великобританії зайнявся розробкою перспективного електричного гоночного літака.

Як пише Flightglobal, концерн також став партнером-засновником перших в світі гонок електричних літаків Air Race E, які відбудуться в 2020 році.

Розробка гоночної наземної, надводної або повітряної техніки дозволяє отримати нові технології, деякі з яких потім застосовуються і в звичайному житті. Наприклад, напівавтоматична коробка передач стала використовуватися на звичайних автомобілях після того, як ці технології були відпрацьовані на гоночних машинах Formula 1.

Електричні літаки є новим напрямком розвитку повітряного транспорту, для яких багато технологій розробляються і апробуються з нуля. Завдяки розробці електричних гоночних літаків конструктори зможуть створити нові технології, а також більш повно вивчити всі особливості функціонування електромоторів, систем управління і акумуляторів в граничних режимах.

Гонки електричних літаків Air Race E створені за образом гонок Air Race 1, що проводяться з 2014 року. В останніх беруть участь вісім літаків з бензиновими двигунами, які виконують польоти по замкнутій повітряній трасі зі сторонами 750 і 2000 метрів. Літаки літають на швидкості більше 400 кілометрів на годину на висоті близько 10 метрів.

Ноттингемський університет займається розробкою першої версії електричного гоночного літака для гонок Air Race E з осені минулого року. В рамках проекту по створенню електричного гоночного літака, конструктори встановлять на звичайний гоночний літак акумуляторну батарею, електромотор з повітряним гвинтом і систему управління.

Засновники гонок Air Race E вважають, що проект створення гоночного електричного літака в перспективі підстьобне галузь електричної авіації. Крім того, він дозволить створити нові технології харчування потужних електромоторів і розподілу енергії на борту літального апарату.

У січні 2019 року розробкою власного швидкого електричного літака зайнялася британська компанія Rolls-Royce спільно з YASA, Electroflight і Аерокосмічним дослідним інститутом. Передбачається, що новий літак зможе виконувати польоти на швидкості більше 480 кілометрів на годину.

Технології, 06.02.2019 13:15