Apple заробляє менше, ніж Samsung, за пошук Google у смартфонах

18 СЕРПНЯ 2017 12:03

Samsung і Google ведуть переговори про продовження контракту на використання Google Search як базової пошукової системи для всіх нових смартфонів і планшетів Galaxy. Сума нарахувань Google за 2017 рік, за даними південнокорейської ділової газети JoongAng Ilbo, може досягти $3,5 млрд. Це більше, ніж $3 млрд, які Google планує виплатити Apple з тієї ж причини.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням з посиланням на сайт techtoday.in.ua  

Уперше Samsung Electronics і Google підписали ліцензійну угоду з інсталяції Google Search у смартфонах Galaxy у 2011 році. Офіційний представник Samsung заявив, що зараз ведуться переговори щодо продовження контракту, проте подробиці не повідомляє.  

За даними JoongAng Ilbo, Samsung цього року вже отримав від Google певну суму відрахувань. Представник компанії також зазначив, що «отримання ліцензійних відрахувань від Google є поширеною практикою серед інших виробників смартфонів».  

Значне зростання ліцензійних відрахувань Google на адресу постачальників мобільних пристроїв аналітики пояснюють багаторазовим збільшенням за останні роки кількості пристроїв. Так, наприклад, аналітики IDC повідомили, що за квітень-червень 2017 року тільки одна Samsung поставила 79,8 млн смартфонів. Це на 1,4% перевищує показники за той самий період роком раніше. Ринкова частка Samsung при цьому зросла до 23,3% (22,7% роком раніше).  

Google у відповідь на запит JoongAng Ilbo повідомила, що, «незважаючи на безплатне надання Android для виробників, компанії доводиться компенсувати великі витрати на розробку, безпеку та вдосконалення платформи, а також її охорону від патентних позовів».  

Пошуковий гігант генерує прибуток і компенсує свої витрати переважно за рахунок рекламних доходів у додатках і сервісах, які поширюються через Android. На даний час мобільний пошук є одним з найбільших джерел виручки Google.  

Що стосується Apple, то виплати Google складають 5% її доходів. При цьому ще три роки тому встановлення пошуковика Google за замовчуванням в iPhone, iPad та інших iOS-пристроях Apple обійшлася пошуковому гіганту приблизно в $1 млрд.

 

 

Технології, 18.08.2017 12:03