Фото: Pixabay

NASA завдяки штучному інтелекту визначає магнітні бурі: як це можливо

Команда NASA активно застосовує моделі штучного інтелекту для збору даних про сонячну бурю, аби розробити систему раннього попередження, яка, на думку вчених, може сповістити планету приблизно за 30 хвилин до того, як потенційно руйнівна сонячна буря накриє її.

Про це повідомляє Universe Today.

Чому саме 30 хвилин, вчені пояснюють це фактом, що світло (тобто те, з чого створюються радіосигнали) може поширюватися швидше, ніж сонячний матеріал, викинутий із Сонця під час магнітних бур. У деяких випадках, як от у канадському Квебеку 35 років тому, вони можуть навіть вимкнути електроенергію на кілька годин.

Більш екстремальні події, такі як сонячна буря в Керрінгтоні, яка сталася понад 150 років тому, можуть призвести до масових руйнувань електричної та комунікаційної інфраструктури, якщо вони відбудуться сьогодні.

Вчені давно знають про цю проблему і намагаються її вирішити. Тому вони об'єднали дані з супутників і наземних станцій. Створений алгоритм назвали DAGGER — він має відмінні характеристики у порівнянні з такими ж системами. Зокрема, найкраще йому вдається швидкість прогнозування. За словами вчених, штучний інтелект може передбачити серйозність та напрямок сонячної бурі менш ніж за секунду і він здатний робити прогноз щохвилини.

Науковці вказують, що розробка подібного ШІ вкрай важлива, адже Сонце наближається до піка свого 11-річного циклу у 2025 році.

Нагадаємо, раніше науковці створили унікальну деталізовану мапу Марса. На ній зображено багато основних геологічних особливостей Червоної планети у високій якості. Зокрема, це гори й вулкани, що давно не діють, а також залишки стародавніх річок, озер і долин, які близько 3,5 мільярдів років тому були переповнені водою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 17.05.2023 03:32