Фото: Рixabay

Науковці створили унікальну деталізовану мапу Марса (фото, відео)

Група вчених під керівництвом Нью-Йоркського університету Абу-Дабі (NYUAD) і Центру космічних наук Об'єднаних Арабських Еміратів створила нову мапу Марса. На ній зображено Червону планету в приголомшливих деталях, із безліччю геологічних особливостей.

За даними Space.com, дослідники використали дані, зібрані з орбіти навколо Марса місією Emirates Mars Mission, також відомою як Hope або Al-Amal.

"Ми плануємо зробити нашу мапу доступною для всієї планети як частину нового і досконалішого Атласу Марса, над яким ми працюємо, і після публікації він буде доступний як англійською, так і арабською мовами. Ми сподіваємося, що ця доступність зробить його чудовим інструментом для дослідників, а також студентів, щоб дізнатися більше про Марс", — повідомили вчені.

Марс

Мапа Марса. Джерело: NYU Abu Dhabi

Науковці під час створення карти використали понад три тисячі спостережень завдяки найсучаснішій бортовій системі обробки зображення Hope — Emirates Exploration Imager. Вони були зроблені протягом одного марсіанського року — періоду, еквівалентного двом рокам на Землі.

Вчені поєднали їх в одну композицію: отримана карта показує багато основних геологічних особливостей Червоної планети у високій якості. Зокрема, це гори й вулкани, що давно не діють, а також залишки стародавніх річок, озер і долин, які близько 3,5 мільярдів років тому були переповнені водою. Таким чином карта може допомогти планетологам краще зрозуміти, як змінився клімат Марса за мільярди років.

Нагадаємо, раніше гелікоптер NASA показав захід Сонця на Марсі. Також науковці NASA показали залишки хвиль стародавнього озера на Марсі. Їх сфотографував марсохід Curiosity на схилах гори Шарп.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 02.04.2023 17:10