16 січня - всесвітній день "The Beatles": цікаві факти з історії ліверпульської четвірки

16 СІЧНЯ 2020 17:01

16 січня відзначається Міжнародний день "Бітлз". Він святкується з ініціативи ЮНЕСКО через символічность дати: 16 cічня 1957 року в Ліверпулі відкрився легендарний клуб "The Cavern" ("Печера"), в якому 3 роки потому дебютували "жуки".

В цей же день 3 роки по тому, 16 січня 1964 року, четвірка з Ліверпуля вперше очолила американський хіт-парад за версією журналу "Cashbox" з композицією "I Want To Hold Your Hand".

Хоча у 2020 році світ відзначатиме 60-річний ювілей групи, точної "дня народження" у "Бітлз" немає.

TrueUA зібрав 25 цікавих фактів з життя й творчості учасників гурту.

1. Жоден із учасників гурту не знав нотної грамоти.

2. Свого часу всі четверо, будучи британцями, одружувалися на американках.

3. Двоє із чотирьох учасників квартету - лівші: Пол Маккартні і Рінго Стар.

4. Тітка Джона Ленона, Мімі, завжди говорила: «Гітара - хороший інструмент. Однак, вона непридатна для заробляння грошей». Ставши багатим, Джон купив тітоньці віллу, у якої була мармурова стіна з цією цитатою.

5. Першим професійним музичним інструментом, який придбав Пол Маккартні, стала бас-гітара у формі скрипки від Hofner.

6. Під час концертів в Гамбурзі музикантам довелося використовувати струни з клубних піаніно через те, що вони не мали грошей на купівлю нормальних струн.

7. Гурт «The Beatles» був першим, хто розмістив ударну установку на передній план сцени. Дебют відбувся в рідному Ліверпулі. Після того як Піта Беста ледь не розтоптали фанатки, що кинулися на сцену, такий хід був скасований.

8. Гурт став першим в історії, хто надрукував на зворотному боці обкладинки альбому тексти всіх пісень. Альбом «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band».

9. Джон Леннон частіше був ведучим вокалістом в піснях гурту, ніж Пол Маккартні (102 проти 97).

10. Губна гармоніка, яка звучить у пісні «Love Me Do», була вкрадена Джоном влітку 1960-го року в музичному магазині нідерландського містечка Арнем.

11. Альбом «Please Please Me» став єдиним, в якому авторство пісень позначалося як «McCartney/Lennon». Усі наступні позначалися стандартним «Lennon/Mccartney».

12. За свій перший альбом кожен з учасників гурту отримав по 29 фунтів стерлінгів.

13. Пісня «Girl» стала першою у творчості «The Beatles», яку випустили в СРСР. Це сталося в 1967-му році.

14. Державний гімн Франції використаний у вступі пісні «All You Need Is Love».

15. Після випуску в 1967-му році треку «Penny Lane» влада Ліверпуля зазнавала серйозних збитків через крадіжки табличок на будинках. У підсумку було вирішено писати назву вулиці та номер будинку прямо на стінах будівель.

16. Перед першим масштабним турне гурту компанія «Baskin-Robbins» виготовила спеціальне морозиво «Beatle Nut».

17. Джордж Харрісон став основоположником благодійних концертів. 1 серпня 1971 музикант організував два благодійних концерти в підтримку Бангладеш.

18. У пісні «Hey, Jude» можна почути вигук Пола: «Oh, fucking hell!». Це була реакція на неправильний акорд. За наполяганням Джона, фразу залишили в оригінальному записі й лише злегка приглушили.

Пісню «Hey, Jude» Пол Маккартні написав синові Джона Джуліану напередодні розлучення його батьків. Джуліан Леннон купив ноти пісні на аукціоні в 1995-му році за 25 000 фунтів стерлінгів.

19. Композиція «Can’t Buy Me Love» була записана всього з 4-х дублів.

20. У пісні «She Said, She Said» рядок: «Вона сказала, вона сказала:т«Я знаю, що значить бути мертвим». Цим знанням ділився померлий Пітер Фонда з Джоном Ленноном в його галюцинації під ЛСД.

21. Перший запис «The Beatles» зробили в 1958-му році. Це була платівка, записана в місцевій студії за п'ять фунтів. Через 23 роки цю платівку Пол викупив в одного з учасників запису - Даффа Лоу.

22. Щоб посидіти за шкільною партою Рінго Стара, необхідно заплатити п'ять фунтів стерлінгів.

23. Спочатку, композиція «Yesterday» називалася «Яєчня» (Scrambled Eggs). Ось як звучав перший рядок: «Scrambled eggs, oh my baby how I love your legs».

24. Остання спільна фотосесія всіх учасників гурту відбулася 1969-го року. 22 серпня квартет музикантів, а також Йоко Оно, Лінда Маккартні, вівчарка Марта і два ослики позували в Тіттенхерстському Парку.

25. У всіх учасників групи є іменний астероїд.

Як повідомляв TrueUA, Україна піднялася в рейтингу мінімальних зарплат. 

Світ, 16.01.2020 17:01