35 млн осіб страждають від наркозалежності, і лише кожен сьомий з них отримує лікування

26 ЧЕРВНЯ 2019 14:18

Вживання наркотиків більш широко поширене, ніж передбачалося раніше, а наслідки більш серйозні для здоров'я: від наркозалежності страждають 35 млн чоловік. До такого невтішного висновку прийшли автори нової доповіді Управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН).

Публікація документа приурочена до міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, який відзначають 26 червня. Нові показники частково пов'язані надходженням більш точної інформації з Нігерії та Індії, що входять в десятку найбільш густонаселених країн світу.

Отже, згідно з оновленими даними, 53 млн осіб в світі вживають опіоїдні препарати, які виготовляють з природного опіумного маку або з синтетичних речовин. Це на 53 відсотки більше, ніж передбачалося раніше. В результаті вживання наркотиків в 2017 році померли 585 тисяч осіб.

Ін'єкційні наркотики в тому ж році використовували 11 млн осіб, з яких 1,4 млн живуть з ВІЛ і 5,6 млн - з гепатитом С.

В цілому, за даними опитування, проведеного в 2017 році, з'ясувалося, що роком раніше наркотики вживали 271 млн осіб - 5,5 відсотка населення планети у віці від 15 до 64 років. Це на 30 відсотків більше, ніж в 2009 році. Це пояснюється не тільки десяти-відсотковим збільшенням чисельності цієї вікової групи, але і зростанням числа споживачів опіоїдних препаратів в Африці, Азії, Європі та Північній Америки, а також канабісу - в Північній і Південній Америках і в Азії.

За оцінками, глобальне виробництво кокаїну в 2017 році досягло рекордного показника в 1 976 тон, на 25 відсотків більше, ніж роком раніше.

У той же час правоохоронним органам вдалося перехопити рекордні обсяги наркотиків - 1 275 тон, на 13 відсотків більше, ніж в 2016 році.

У Північній Америці криза, пов'язана з використанням синтетичних опіоїдів, ще більш загострився: за звітний період від передозування в США померли 47 тисяч осіб - 13 відсотків більше, ніж роком раніше. У Канаді цей показник досяг 4 тисяч, а зростання склало 30 відсотків у порівнянні з 2016 роком.

Якщо в країнах північноамериканського континенту головну небезпеку становить фентаніл, то в Африці поширений трамадол - інший синтетичний опіоїд.

Якщо в 2010 році було перехоплено 10 кг трамадолу, а в 2013 році - 9 тон, то в 2017-му цей показник вже склав 125 тон. Але найпоширенішим наркотичним засобом в світі залишається канабіс, який в 2017 році використали щонайменше 188 млн чоловік.

Єдиний успіх міжнародного співтовариства, як повідомляють автори доповіді, скорочення показників використання психо-активних речовин. Завдяки своєчасним заходам, вдалося уникнути широкого поширення цих препаратів на чорному ринку, хоча така загроза існувала.

Лише кожна сьома людина, що страждає від наркозалежності, отримує лікування. Особливо важка ситуація склалася в тюрмах. Більш того, серед ув'язнених - зокрема, нарко-споживачів з їх числа - набагато вище захворюваність на ВІЛ, гепатит С та активну форму туберкульозу.

56 країн доповіли УНП ООН про застосування у 2017 році замісної терапії щонайменше в одному зі своїх виправних установ. Однак 46 відсотків не використовують таке лікування в своїх пенітенціарних установах. Ще рідше забезпечують чистими голками і шприцами в тюрмах - таке практикують лише в 11 країнах.

Як повідомляється в доповіді, ефективне засноване на наукових даних лікування, яке відповідало б принципам міжнародного права, є далеко не скрізь. Автори дослідження закликали уряди в зв'язку з цим вжити термінових заходів.

Суспільство, 26.06.2019 14:18