5-ть років без Богдана Ступки

22 ЛИПНЯ 2017 12:26

22 липня 2012 року помер геніальний маестро сучасності Богдан Сильвестрович Ступка. Життя 71-річного актора обірвалося близько 6 години ранку в столичній лікарні "Феофанія", де він останні чотири місяці свого життя лікувався.

Як інформує TrueUA, у нього були неоднозначно ролі, але на те він і Актор, щоб грати. Ступка завжди грав так, що неможливо було не повірити. Він за свою кар'єру виконав сотню ролей в кіно та десятки в театрі.

У переліку ролей — багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький "Чорна рада", Іван Мазепа "Молитва за гетьмана Мазепу", Богдан Хмельницький "Вогнем і мечем", а також Чингісхан "Таємниця Чингісхана", Олександр Керенський "Червоні дзвони", Борис Годунов "Кремлівські таємниці", Остап Вишня "Із житія Остапа Вишні".

Також Богдан Ступка обіймав посаду міністра культури і мистецтв України в 1999-2001 роках. А з 2001 по 2012 рік був художнім керівником Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Варто зазначити, що незадовго до смерті він зробив Вчинок, вартий неймовірної поваги - вийшов із Гуманітарної ради при Президенті Януковичі на знак протесту проти знищення української мови цієї владою. Про це написав на своїй сторінці Facebook Олег Ляшко та додав: "Любимо. Пам'ятаємо. Спіть спокійно, Маестро!".

Довідково: Народився Богдан Сильвестрович у сім'ї оперних співаків на Львівщині. В дитинстві кожен вечір проводив в театрі і дивився майже всі спектаклі. Маленький Богдан дуже хотів співати, але у нього не було слуху. Проте, повернувшись із театру, під враженням від побаченого, хлопчик відтворював оперні арії. У Львові театрального інституту не було, а їхати в Київ юнакові було ні на що - сім'я жила дуже бідно. Після школи працював учнем слюсаря на заводі, потім у астрономічній лабораторії. В 1959 році при театрі імені Марії Заньковецької відкрили театральну студію, і Ступка зміг отримати акторську освіту.

Суспільство, 22.07.2017 12:26