9 тисяч підписів петиції про відставку голови Європейської ради Шарля Мішеля. Чому його звинувачують у сексизмі?

21 КВІТНЯ 2021 13:47

Асоціація по захисту прав жінок вимагає відставки голови Європейської Ради Шарля Мішеля, інформує TrueUA.

Урсулі фон дер Ляєн, яка зараз є головою Єврокомісії, не вистачило стільця під час переговорів у Анкарі (Туреччина). А президент Євроради Шарль Мішель та президент Туреччини  Реджеп Ердоган сиділи на своїх стільцях та спокійно спостерігали за тим, як президентка Єврокомісії викручувалася з ситуації. Урсулі довелося сісти на софу навпроти міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. В Європі розгорівся скандал «Софагейт», який може коштувати посади Шарлю Мішелю.

За протоколом президенти Європейської ради та Європейської комісії мають однаковий дипломатичний статус.

Лідер групи Європарламенту «Соціалісти і демократи» Іраче Гарсія Перес назвала випадок з президентом Єврокомісії «ганебним», прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі сказав, що ситуація, в якій опинилася фон дер Ляєн, це «приниження».

Автори петиції вказали на «три серйозні помилки», які зробив Мішель, зайнявши місце навпроти Ердогана. «Голова Євроради завдав шкоди дипломатії Європейського Союзу та прав людини, особливо прав жінок», — вказується в листі. На думку його авторів, крім Урсули фон дер Ляєн Шарль Мішель тим самим «образив всіх жінок».

Автор: Діана Дринь

Світ, 21.04.2021 13:47