Фото: Австралійський музей

Людство 900 тисяч років тому було на межі вимирання, — дослідження

Приблизно 900 тисяч років тому людство було на межі вимирання. Нові дослідження доводять, що масова міграція людей з Африки пов'язана зі значними змінами клімату.

Вчені з Міланського та Колумбійського університетів дійшли висновків, що масову міграцію давнього населення з Африки приблизно мільйон років міг спричинити початок першого значного льодовикового періоду в епосі плейстоцену, пише Science.

Науковці встановили точніші терміни початку цієї льодовикової ери та зіставили їх із генетичними даними — вони вказують на різке скорочення генетичного різноманіття людини в цей історичний період.

Попередні дослідження вказували, що масовий вихід предків людини з континенту відбувся близько від 1,1 мільйона років тому до 900 тисяч років тому, коли було зафіксовано значне зменшення популяції давніх людей.

"Коли настав льодовиковий період, умови для життя в Африці стали надзвичайно важкими, змусивши людей шукати кращих умов на півночі. Раніше міграцію до Європи обмежували морські простори, але саме в цю епоху рівень моря знизився настільки, що людям стало легше подолати цю перепону", — вказують вчені.

Вони зробили висновок, що саме кліматичні зміни, які призвели до зниження рівня моря, стали основною причиною цієї давньої міграції. Океан став меншим, відкривши низку сухопутних шляхів для пересування.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що вчені можуть "воскресити" мамонта, який вимер 4000 років тому. Їхня мета  — створити гібрид слона та мамонта, який би візуально не відрізнявся від свого попередника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 20.03.2024 05:23