Фото: Taylor & Francis Group

Дихала повітрям: вчені виявили доісторичну рибу з іклами та чотирма "лапами"

В Австралії група палеонтологів викопала новий вид доісторичної риби, яка мала "чотири" лапи. До того ж незвичайна тварина дихала повітрям.

Відповідне дослідження опубліковано у Taylor & Francis Group.

Відомо, що риба жила на Землі 380 мільйонів років тому. Цей вид назвали Harajicadectes zhumini. Він відрізнявся здатністю дихати повітрям, що допомагало вижити у воді з низьким вмістом кисню. Схожі дихальні структури мають сучасні африканські променепері риби.

"Здатність доповнювати зяброве дихання киснем повітря, ймовірно, дала адаптивну перевагу. Ми виявили цю нову форму лопатевих риб в одному з найвіддаленіших викопних місць у всій Австралії, датованому середнім кінцем девону, приблизно 380 мільйонів років тому", — зазначив професор палеонтології та співавтор дослідження Джон Лонг.

Ця риба належить до групи тетраподоморфів. Її представники відрізнялися сильними парними плавцями та лише однією парою зовнішніх ніздрів. До цієї групи належали попередники сучасних чотирилапих — тварин з хребтом та кінцівками, таких як амфібії, рептилії, птахи та ссавці.

Як розповіли дослідники, довжина Harajicadectes становила близько 40 сантиметрів. Ймовірно, це був найбільший хижак, який мешкав у цьому регіоні. У великій пащі риби були щільно розташовані гострі зуби. Також вона мала широко розставлені трикутні ікла.

Проте найяскравішими особливостями риби були два величезні отвори на верхній частині черепа, які називають дихальцями. У  більшості ранніх костистих риб зазвичай вони виглядають як крихітні щілини.

За словами вчених, це дослідження з описом виду стало результатом 50 років наукових досліджень. Перші відкриття ще 1973 року зробив палеонтолог Гевін Янг із Австралійського національного університету. 

Фото: Taylor & Francis Group

Фото: Taylor & Francis Group

Нагадаємо, за даними дослідження біологині з Прінстонського університету (США) Кари Лав, популяція вовків, які живуть у Чорнобильській зоні відчуження, генетично відрізняється від популяції тварин за межами регіону. У них змінена імунна система, подібно до хворих на рак, які проходять променеву терапію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 13.02.2024 03:16