Фото ілюстраційне. Джерело: Pixabay

Вчені можуть "воскресити" мамонта, який вимер чотири тисячі років тому

Науковці зробили крок вперед в спробах воскресити мамонта, який вимер понад чотири тисячі років тому. Мета вчених — створити гібрид слона та мамонта, який би візуально не відрізнявся від свого попередника.

Про це повідомляє CNN.

Вважається, що, якщо випустити таку тварину в природне середовище, то вона потенційно може допомогти відновити тендітну екосистему арктичної тундри. Над "воскресінням" мамонта понад 10 років працює Генетик Гарвардського університету Джордж Черч. 2021 року він отримав гроші для реалізації свого плану та став співзасновником компанії Colossal Biosciences.

Компанії вдалося перепрограмувати клітини азійського слона — найближчого родича мамонта — в ембріональний стан. Це перший випадок, коли вчені змогли отримати стовбурові клітини з клітин слона. З цих модифікованих клітин надалі можна буде виростити будь-який вид клітин слона.

Дослідникам допомогла стародавня ДНК мамонтів, яку вилучили зі скам'янілостей. Вони вже проаналізували геноми 53 шерстистих мамонтів. Всі ці дані допомогли науковцям зрозуміти, які саме гени роблять мамонта унікальним.

"Найпрекрасніше в цих клітинах те, що вони потенційно можуть оновлюватися нескінченно довго і диференціюватися в будь-який тип клітин організму", — розповідає генетикиня Colossal Biosciences Еріона Хайсоллі.

Клітини слона, що відредагували, вчені зможуть використати для отримання яйцеклітин, сперматозоїдів та ембріонів, які можна буде імплантувати у штучну матку. Однак на це підуть роки роботи.

У компанії стверджують: якщо мамонти повернуться на луки в найпівнічніших районах планети в достатній кількості, то допоможуть сповільнити танення вічної мерзлоти.

Нагадаємо, що нещодавно в Австралії група палеонтологів викопала новий вид доісторичної риби, яка мала чотири "лапи". Відомо, що риба жила на Землі 380 мільйонів років тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 15.03.2024 04:48