Фото: ТСН

Адвокат пояснив, яка різниця між оновленням та уточненням даних у ТЦК

В Україні військовозобов'язані повинні оновити свої персональні дані до 18 липня поточного року. Проте багато людей плутає два терміни, а саме уточнення та оновлення даних.

Як повідомив в ефірі "Українського радіо" адвокат Ярослав Жукровський, військовозобов’язаний чоловік повинен мати при собі військовий квиток та показувати його на вимогу осіб, які уповноважені перевіряти.

"У квитку має бути штрих-код; людина має стояти на військовому обліку та уточнити свої дані. І, якщо має право на відстрочку від мобілізації, має надати державі документи, які підтверджують це. Натомість представники ТЦК повинні знати норми законодавства, які надають їм певні повноваження. А якщо вони перевищують свої повноваження, то будуть відповідати за це", — зазначив він.

За словами Жукровського, існують правила організації військового обліку, які були затверджені 30 січня 2022 року. Ці правила стосуються процедури внесення відомостей про військовозобов'язаного.

"Серед них — взяття на облік, зняття на облік, зняття з обліку та виключення з обліку. І разом з тим маємо нові перехідні положення, які стосуються обов’язку військовозобов’язаного протягом від 18 травня до 18 липня уточнити персональні дані. Уточнення та оновлення — це не одне й те ж", — наголошує адвокат.

Варто зазначити, що громадянин може оновити свої дані через додаток "Резерв+", центр надання адміністративних послуг або у територіальному центрі комплектування. Йдеться про такі дані, як місце проживання, номер телефону, електронна пошта, прізвище, ім'я та по батькові.

"Якщо військовозобов’язаний не зробить це до 18 липня, то це буде порушенням законодавства, і, ймовірно, за це буде передбачена адміністративна відповідальність", — додав він.

За словами фахівця, закон про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів містить близько 30 опцій даних. Серед них є: сімейний стан, освіта, місце проживання, наявність дітей тощо.

"Закон каже, що якщо військовозобов’язаний розлучається, у нього народжується дитина, він змінює місце праці, то є сім днів, щоби прийти у ТЦК і оновити ці дані", — наголосив він.

Нагадаємо, у травні президент Володимир Зеленський заявляв, що мобілізаційні заходи в Україні збільшились після того, як 18 травня набув чинності відповідний закон. Паралельно проходить цифровізація цього процесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.06.2024 10:11