Фото: росЗМІ

Аеродром "Саваслейка", атакований цієї ночі: що відомо про загрози та злидні гордості російської авіації

У ніч на середу, 14 серпня, Україна атакувала одразу чотири російські аеродроми — "Воронеж", "Курськ", "Саваслейка" та "Борисоглєбськ". Аналітики вже назвали цей удар наймасштабнішим за час війни. Навіть росіяни визнали, що цей обстріл виявився результативним.

Атака на летовища

У спеціально спланованій операції взяли участь далекобійні дрони СБУ та Сил оборони (Повітряні сили, Сили спеціальних операцій, Центр безпілотних систем ЗСУ, Головне управління розвідки й інші роди військ). У взаємодії вони здійснили масштабну атаку одразу на декілька військових летовищ Росії.

Головна мета — зменшити можливості ворога використовувати ці аеродроми для ударів керованими авіабомбами по всій лінії фронту й українських містах. Деякі російські "воєнкори" визнали, що удар став результативним, а російська протиповітряна оборона не змогла захистити об‘єкти.

Зокрема, на аеродромі "Саваслейка" самі ж росіяни нарахували 10 вибухів. До речі, це одне з головних військових летовищ окупантів, і, схоже, саме воно стало епіцентром нічної атаки українських сил. Згадки про нього ми регулярно читаємо на інформаційних ресурсах Повітряних сил ЗСУ, адже саме звідти найчастіше злітають винищувачі МіГ-31К, які тероризують Україну повітряними тривогами.

Чому "Саваслейка" важлива для рашистів

"Саваслейка" — це російська авіабаза в Нижньогородській області. На ній приблизно з кінця 2021 року базується полк літаків МіГ-31К. Вони озброєні аеробалістичними ракетами Х-47М2 "Кинджал". Це 44 окремий авіаполк особливого призначення в складі командування дальньої авіації Повітряно-космічних сил Російської Федерації.

мапа

Джерело: Google Maps

"Саваслейка" — це класична авіабаза радянських часів, і для російських військових вона має особливе значення, в дечому навіть символічне. Його функціонування запустили ще за часів Сталіна 1953 року, майже до розпаду СРСР тут готували льотчиків країн Варшавського блоку. І зараз це не лише злітні смуги та необхідна інфраструктура для базування винищувачів-перехоплювачів, а й один із важливих складників у структурі російських повітряних сил.

Серед іншого вона слугує основною базою філії Четвертого Державного центру підготовки авіаційного персоналу та військових випробувань міноборони Росії. Загалом Російська Федерація має близько 70 військових аеродромів. Але серед них "Саваслейка" — на особливому рахунку, певною мірою навіть має сакральне значення для "російської воєнщини".

Звідти летять "Кинджали"...

Як відомо, носієм ракет "Кинджал" є швидкісний винищувач МіГ-31К, його Росія модернізувала під такі ракети. Фактично літак виконує роль першого ступеню для "Кинджала", розганяючи ракету до необхідної швидкості на стартовому етапі.

Літаки МіГ-31К і "Кинджали" біля них

Літаки МіГ-31К і ракети "Кинджал" на аеродромі "Саваслейка". Джерело: The War Zone

Раніше аналітики порталу Defence Express зазначали, що саме на аеродромі "Саваслейка" базуються всі 12 наявні в Росії літаки МіГ-31К, які є носіями цих "Кинджалів". Вони стали на бойове чергування там лише в грудні 2021 року, за декілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну.

Раніше ця структура мала назву Четвертого центру бойового застосування та переучування льотного складу. У такій "іпостасі" аеродром функціонував іще з 1990 років. За інформацією Defence Express, 1993 року саме над "Саваслейкою" відпрацьовували перше дозаправлення МіГ-31 з літака Іл-78. Станом на початок 2010 року на аеродромі було до десяти стройових винищувачів і до десятка літаків МіГ-31 на консервації.

Роботи з переобладнання аеродрому "Саваслейка" під МіГ-31К і використання "Кинджалів" стартували 2020 року. Вони передбачали, серед іншого, облаштування укриттів для літаків і сховищ під "Кинджали". Крім того, під МіГ-31К довелося подовжувати злітно-посадкову смугу.

І зараз саме звідти виходить левова частка загроз для України. Майже кожен виліт літака з аеродрому "Саваслейка" супроводжує повітряна тривога в нас, хоча далеко не завжди це означає підготовку до ракетного удару здебільшого відбуваються тренувальні польоти. Проте ризик і небезпека є завжди.

"Але тепер є обґрунтована надія, що вильоти з неї для ворога ускладнені. Причина доволі банальна — на авіабазі "Саваслейка" за всю протиповітряну оборону, вочевидь, відповідають лише зенітки типу ЗУ-23-2 та кулемети. Роботи потужніших засобів — не зафіксовано. На відміну від результатів удару. Зокрема, супутниковий сервіс NASA показав потужну пожежу в районі розвантаження та зберігання паливно-мастильних матеріалів", — зробили висновок у Defence Express після удару по цьому летовищі цієї ночі.

Занедбане село в російській провінції

Аеродром "Саваслейка" розташований приблизно за 660 кілометрів від найближчої точки кордону з Україною, якщо вимірювати відстань напряму. Він розташований між селами Саваслейка Кулебакського району Нижньогородської області та містами Викса (16 кілометрів на південний захід від аеродрому), Кулебаки (10 кілометрів на схід від бази) та Навашино (10 кілометрів на північний захід від аеродрому).

Український блогер Сергій Наумович, який називає себе міністром ЦІПСО, на своїй Facebook-сторінці зробив скриншот вулиць цього населеного пункту, і це видовище змушує вжахнутися.

Саваслейка1

Саваслейка2

Саваслейка3

Село Саваслейка. Джерело: Facebook-сторінка Сергія Наумовича

"Узкій мир хоче нас узяти до себе, бо ми в Україні неправильно живемо. Узкій мир навʼязує нам свої цінності, які мають відображатися на житті мешканців самого узкого миру. Я зробив скриншоти вулиць Саваслейки, подивімося разом, як живе узкій мир у тому місці, де базуються літаки, за допомогою яких б’ють ракетами. Як бачимо, шикардос. Наче ракети прилітають не в Україну, а бʼють по російських селищах. В Україні свинарники охайніше виглядають. І ця країна нещодавно була та довго залишалася першою за обʼємами нафтогазового експорту у світі! Дубай заздрив тихесенько разом зі Саудівською Аравією. І вони, росіяни, називають свою країну "супердержавою", — емоційно прокоментував Сергій Наумович.

Раніше супутник NASA зафіксував пожежу в районі аеродрому "Саваслейка" після удару по ньому українськими дронами 14 серпня. На цьому об'єкті базуються носії "Кинджалів" МіГ-31К.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2024 17:00