МіГ-31К. Джерело: defence-ua.com

Удар по авіабазі "Саваслейка": фахівці пояснили, чому навіть знищення палива є критичним (фото)

У ніч на середу, 14 серпня, Україна завдала нової серії результативних ударів по російських аеродромах. Серед цілей були авіабази під Воронежем, Борисоглєбськом і авіабаза "Саваслейка" за 650 кілометрів від кордону, з якої регулярно підіймаються Міг-31К, носії Х-47 "Кинджал".

Про це повідомив Defence Express.

"Але тепер є обґрунтована надія, що вильоти з неї для ворога ускладнені. Причина доволі банальна — на авіабазі "Саваслейка" за всю протиповітряну оборону, вочевидь, відповідають лише зенітки типу ЗУ-23-2 та кулемети. Роботи потужніших засобів — не зафіксовано. На відміну від результатів удару. Зокрема супутниковий сервіс NASA показав потужну пожежу в районі розвантаження та зберігання паливно-мастильних матеріалів", — йдеться в повідомленні.

Експерти пояснили: коли мова йде про МіГ-31, варто згадати про те, що він використовує доволі специфічне паливо — керосин Т-6. Це спеціальне важке термостабільне паливо, яке призначене для виконання надзвукових польотів на великій висоті, за яких керосин нагрівається до 100-150 градусів. Формально для МіГ-31 допускається використання інших палив, наприклад, найпоширенішого керосину РТ, але з відповідними обмеженнями на режими польоту. Наприклад, без надзвукових висотних польотів, а без них запуск Х-47 "Кинджал" неможливий.

"Керосин Т-6 у Росії використовується лише у МіГ-31 і є унікальним видом палива спеціально для нього. Раніше його також використовував МіГ-25, але ця машина давно знята з експлуатації. Ще одним таким видом палива є Т-8Б, яке використовується в Ту-160. Ці палива виробляються із певних видів нафти та далеко не на кожному нафтопереробному заводі", — додали фахівці.

Таким чином вони зробили висновок, що навіть ураження запасів палива, як і частини паливної інфраструктури аеродрому, — вже доволі суттєвий результат. І тепер базування на цій авіабазі МіГ-31К під питанням.

"Це, звісно, не означає те, що ворог не зможе перемістити літаки на інший аеродром, але в будь-якому випадку це про додаткові ускладнення для ворога. "Саваслейка" — аеродром на якому базуються не лише МіГ-31К, а й МіГ-31БМ, які є перехоплювачами, і вона використовується, як центр навчання пілотів", — зауважили в Defence Express.

Експерти наголосили, що сервіс NASA фіксує саме пожежі, а не вибухи. Тобто ураження літаків він не зафіксує. Особливо, якщо мова йде про те, що українські дрони оснащені бойовими частинами з повітряним підривом. Саме вони є ідеальними для знищення літаків на відкритих майданчиках. А саме так МіГ-31 у Росії й зберігаються, бо для них укриттів на аеродромі "Саваслейка" не було.

Нагадаємо, що в ніч на середу, 14 серпня, в російському Воронежі лунали вибухи після атаки безпілотників. При цьому місцеві мешканці запускали феєрверки та гучно включали пісні Вєрки Сердючки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2024 13:23