Президент Азербайджану Ільхам Алієв. Джерело: Facebook

Алієв переміг на виборах президента Азербайджану: скільки відсотків набрав за підсумками голосування

На позачергових виборах в Азербайджані переміг нинішній президент країни Ільхам Алієв. Він набрав 92,12% голосів виборців. Про це повідомила Центральна виборча комісія після опрацювання 100% бюлетенів.

За Алієва проголосували 4 мільйони 577 тисяч 693 виборці. За підсумками голосування Захід Орудж набрав 2,17%, Фазіль Мустафа — 1,98%, Гудрат Гасангулієв — 1,72%, Разі Нуруллаєв — 0,8%, Ельшад Мусаєв — 0,66%, Фуад Алієв — 0,53%.

Президент України Володимир Зеленський привітав Ільхама Алієва з перемогою на виборах.

"Вдячні Азербайджану за гуманітарну й іншу допомогу в історичний час боротьби нашої держави за свободу. Ціную особисті конструктивні й довірливі відносини з Президентом Алієвим, виконання домовленостей і плідну взаємодію між нашими командами", — написав він у соцмережах.

Позачергові вибори президента відбулися в Азербайджані 7 лютого. Спостерігачі розкритикували їх як невільні та несправедливі на тлі придушення незалежних ЗМІ та відсутності реальної опозиції.

Президентські вибори в Азербайджані не мали відбутися раніше від 2025 року, але Алієв оголосив про проведення дострокового голосування — після повернення Баку контролю над Нагірним Карабахом. Алієв керує Азербайджаном з 2003 року.

Нагадаємо, наприкінці січня Парламентська асамблея Ради Європи вирішила не затверджувати повноваження азербайджанської делегації. Рішення про політичні санкції на делегацію Азербайджану підтримало 76 депутатів. Проти проголосувало — 10. Список депутатів, надісланий із Баку, не затвердять доти, доки Азербайджан не виконає рішення регламенту ПАРЄ. А саме — зобов’язання держав-членів допускати моніторингові, а також передвиборчі місії Парламентської асамблеї Ради Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.02.2024 20:16