Аналіз крові показав на можливий біомаркер синдрому хронічної втоми

30 КВІТНЯ 2019 11:04

Американські медики розробили тест-систему для аналізу крові на можливі біомаркери синдрому хронічної втоми, яка стовідсотково спрацювала в невеликому експерименті на 40 добровольцях, йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Однак конкретний механізм її роботи поки не зрозумілий, а опитані журналістами експерти кажуть, що до клінічного тесту на це захворювання все ще далеко.

Синдром хронічної втоми, також відомий як міологічній енцефаломієліт (ME/CFS), - відносно рідкісне захворювання, яким страждають, за різними оцінками, до 17 мільйонів чоловік у всьому світі і до 2,5 мільйона в США.

Симптоми захворювання включають екстремальну сильну втому, біль в суглобах, чутливість до світла, головні болі і проблеми зі сном. Специфічного лікування для нього не існує, що є причиною розвитку синдрому, поки не відомо.

Порівняння результатів аналізів для груп 20 людей з діагнозом і 20 здорових добровольців показало, що статистично значуща різниця в реакції компонентів крові на сольовий стрес дозволяє зі стовідсотковою точністю, виявляти тих, у кого лікар діагностував СХУ за затвердженими для цього захворювання критеріям.

«Ми не знаємо, чому клітини крові і плазма так себе ведуть, і навіть як саме вони, власне, поводяться. Але у нас є наукове підтвердження того, що хвороба - не вигадка пацієнта. Ми бачимо наочну різницю в реакції клітин імунної системи на стрес у здорових людей і людей з синдромом хронічної втоми», - сказав Девіс, чиї слова наводить прес-служба Стенфорда.

Зараз вчені працюють над більшим експериментом з великою кількістю учасників. Крім того, автори статті вважають, що їх тест-систему можна буде використовувати в швидкому скринінгу препаратів для лікування синдрому, і розвивають цей напрям роботи.

Раніше дослідники з того ж Стенфордського університету провели масштабний аналіз цитокінів - маркерів запалення - в крові пацієнтів з діагностованим синдромом хронічної втоми.

Хоча специфічних для цього синдрому маркерів вчені не знайшли, за результатами дослідження була виявлена ​​залежність концентрації прозапальних молекул від ступеня тяжкості захворювання.

Це відкриття підтверджує гіпотезу, що причиною зовнішніх проявів синдрому є запалення і порушення роботи імунітету.

Технології, 30.04.2019 11:04