Фото: "АрміяInform"

Аншлюс Білорусі: Резніков пояснив, чим ядерна зброя небезпечна для режиму Лукашенка

Голова Міністерства оборони Олексій Резніков прокоментував перекидання Росією ядерної зброї до Білорусі. На його думку, розміщення російської ядерки буде серйозним приводом для аншлюсу Білорусі.

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив на прес-конференції. За його словами, зараз існують серйозні ризики для незалежності Білорусі.

"Якщо є ілюзії в очільника Білорусі, що він буде контролювати цю зброю, то він глибоко помиляється. Це буде якраз серйозний привід для аншлюсу Білорусі повністю, якщо вони туди зайдуть з цим. За нашою інформацією, ми ще не бачили фактів перекидання зброї, і у мене тут є певні сумніви. Зараз поясню. Якби Росія ухвалила це рішення насправді зробити, вони точно будуть контролювати це самі", — сказав Резніков.

Ядерна зброя в Білорусі

В липні російський диктатор Володимир Путін повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже нібито перебувають на території Білорусі. За його словами, остаточно переміщення завершиться до кінця року. Зазначимо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко також заявляв, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. За його словами, деякі боєголовки втричі потужніші за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Водночас розвідка США запевнила, що "немає підстав сумніватися" у заяві президента Росії Володимира Путіна про те, що РФ перевезла до Білорусі першу партію тактичної ядерної зброї. Чиновники не пояснили, чому вони так вважають. Вони визнали, що американській розвідувальній спільноті важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових зображень.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія вже переміщує до Білорусі тактичну ядерну зброю. У Польщі вважають, що цей процес змінює ситуацію для всього НАТО. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.08.2023 23:59