Фото: "Європейська правда"

Путін перевозить частину ядерної зброї у Білорусь, — Дуда

Росія вже переміщує до Білорусі тактичну ядерну зброю. У Польщі вважають, що цей процес змінює ситуацію для всього НАТО.

Про це президент Польщі Анджей Дуда сказав на прес-конференції з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соузою.

"Це змінює архітектуру безпеки безпосередньо біля нас, але водночас і на східному фланзі НАТО. Таким чином, це фактично змінює ситуацію для всього Альянсу", — сказав Дуда.

Президент Португалії зауважив, що він розуміє занепокоєння Польщі.

Додамо, у своєму виступі минулого місяця Путін сказав, що решту тактичної ядерної зброї, яку Росія має намір перемістити в Білорусь, буде передана "до кінця літа або до кінця року".

А напередодні розвідка США запевнила, що "немає підстав сумніватися" у заяві президента Росії Володимира Путіна про те, що РФ перевезла до Білорусі першу партію тактичної ядерної зброї. Чиновники не пояснили, чому вони так вважають. Вони визнали, що американській розвідувальній спільноті важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових зображень.

За даними Федерації американських учених, Росія має близько 4477 розгорнутих та резервних ядерних боєголовок, у тому числі близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї. 

Варто відзначити, що Сі Цзіньпін особисто застеріг президента РФ Володимира Путіна від використання ядерної зброї в Україні. Лідер Китаю зробив цю заяву під час візиту до Москви в березні.

Своєю чергою співбесідники, близькі до Кремля, стверджують, що російський диктатор самостійно вирішив, що тактична ядерна зброя не дасть Росії переваги. На його думку, ядерний удар перетворив би території, на які Путін претендує на опромінену пустелю, і мало чим допоміг би його військам просунутися вперед.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 19:34