Фото: Science Alert

Науковці виявили у давній скарбниці артефакти з позаземного металу

Археологи виявили у древній гробниці артефакти з заліза позаземного походження. Вчені з'ясували, що тьмяний браслет і напівсфера, прикрашена золотом, виконані з заліза, здобутого з метеоритів, які впали на Землю. 

Як повідомляє Science Alert, артефакти виявили у скарбниці іберійської бронзової доби.

Відкриття зробив голова відділу археології Національного археологічного музею Іспанії Сальвадор Ровіра-Льоренс, який уже вийшов на пенсію. Вчені припускають, що технології та методи металообробки в Іберії, які застосовувались людьми 3000 років тому були набагато просунутішими, ніж вважалося раніше. 

Проте визначити справжній вік знайдених артефактів було складно. Невелика напівсфера, яка, ймовірно, була частиною скіпетра або ручки меча, і браслет у вигляді півмісяця, були виготовлені із заліза. 

"На Піренейському півострові залізна доба, коли плавлення заліза почало замінювати бронзу, почалося приблизно 850 року до нашої ери, але виявлені предмети датуються періодом між 1500 та 1200 роками до нашої ери. Тому те, як серед "Скарбів Віллени" виявилися предмети з металу, залишалося загадкою", — йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що "Скарби Віллени" — це артефакт, який містить в собі 66 предметів. Переважно вони були виконані із золота. Знахідку виявили понад 60 років тому в Іспанії. Відтоді цей артефакт вважається одним з найбільш важливих зразків ювелірного мистецтва бронзової доби, які було знайдено на Піренейському півострові та Європі загалом.

У виданні додають, що залізна руда, здобута із земних надр — це не єдине джерело заліза на Землі. По всьому світу було виявлено значну кількість артефактів, які біли виготовлені із метеоритного заліза, яке відповідно має неземне походження. Одним із найвідоміших прикладів таких артефактів є залізний кинджал Тутанхамона, але є й інші предмети з метеоритного заліза. І вони цінувалися дуже високо.

Нагадаємо, у The Guardian повідомляв, що вчені потенційно розгадали загадку щодо того, як стародавні єгиптяни перевозили масивні кам'яні блоки для будівництва пірамідАрхеологи виявили похований рукав річки Ніл, який колись протікав поряд із понад 30 такими спорудами в Єгипті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 03.06.2024 04:17