Єгипетські піраміди. Джерело: Вікіпедія

Науковці розкрили таємницю, що допомогло древнім єгиптянам збудувати величезні піраміди

Учені потенційно розгадали загадку щодо того, як стародавні єгиптяни перевозили масивні кам'яні блоки для будівництва пірамід. Археологи виявили похований рукав річки Ніл, який колись протікав поряд із понад 30 такими спорудами в Єгипті.

Про це повідомило видання The Guardian. Науковці дослідили, що рукав річки завдовжки 64 кілометри, що протікав у Гізі, був захований під пустелею та сільськогосподарськими угіддями протягом декількох тисяч років.

На думку вчених, існування річки могло би пояснити, чому 31 піраміду побудували ланцюжком вздовж нині негостинної пустельної смуги в долині Нілу. Смуга біля стародавньої єгипетської столиці Мемфіса включає Велику піраміду Гізи, піраміди Хафри, Хеопса і Мікеріна.

Археологи тривалий час припускали, що давні єгиптяни могли використовувати водний шлях для переміщення гігантських будівельних матеріалів.

"Але ніхто не був упевнений у розташуванні, формі, розмірі чи близькості цього водного шляху до фактичного місця розташування пірамід", — зазначила провідна авторка дослідження Еман Гонейм з Університету Північної Кароліни (США).

Щоб нанести на карту рукав річки, який назвали Ахрамат ("піраміди" арабською), міжнародна група дослідників використовувала радіолокаційні супутникові знімки. Радар дав ученим можливість проникати під поверхню піску та робити знімки прихованих об'єктів, включно із похованими річками та стародавніми спорудами.

За словами Гонейм, річка могла відіграти ключову роль у транспортуванні величезних будівельних матеріалів і працівників.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що вчені виявили загадкову знахідку біля пірамід Гізи, які розташовані у Єгипті. На глибині двох метрів науковці побачили заповнені піском залишки L-подібної споруди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.05.2024 17:26