Фото: Університетський коледж Дубліна

У Центральній Європі археологи виявили мережу пам'яток бронзової доби (фото)

У Центральній Європі знайшли мережу невідомих пам'яток бронзової доби. Знахідки можуть допомогти вченим пролити світло на так звані "мегафорти". 

Про це повідомляє журнал PLOS ONE.

Метафорти — найбільші споруди, утворені до залізного віку (1200-550 р. до нашої ери).

Дослідники з Університетського коледжу Дубліна зазначили, що за допомогою супутникових зображень вчені виявили низку раніше невідомих мегаструктур в центрі Європи. Разом із колегами з Сербії та Словенії науковці виявили понад 100 місць, за допомогою яких утворилися мегафорти, а також доісторичні споруди. Вчені з'ясували, що масивні пам’ятки бронзового віку були пов’язані між собою, хоча раніше науковці вважали, що кожна з них існує окремо. Частина виявлених місць розташовані за берегами річки Тиса, яка простягає між країнами Європи. 

У Центральній Європі археологи виявили пов’язані між собою мегаструктури бронзової доби

Фото: Barry Molloy and Darja Grosman/PLOS ONE 

"Деякі з найбільших об'єктів, які ми називаємо мегафортами, відомі кілька років. Це, наприклад, Градіште Іджош (Сербія), Чанадпалота, Санапалота чи Сантана (Угорщина) або Корнешть Ярчурі (Румунія). Вони оточені ровом, довжиною 33 км, який за своїми розмірами затьмарює сучасні цитаделі та укріплення хетів, мікенців чи єгиптян", — каже автор дослідження Баррі Моллой.

У Центральній Європі археологи виявили пов’язані між собою мегаструктури бронзової доби

Фото: Barry Molloy and Darja Grosman/PLOS ONE

Дослідження дало змогу вченим більше дізнатися про життя та взаємодію людей бронзової доби. За словами археологів, у доісторичній Європі, в проміжку між 1500 та 1200 роками до нашої ери, регіон Тиси був важливим інноваційним центром. Суспільство у мережі місць Тиси було добре організованим й вміло використовувала захисні огородження. Завдяки результатам дослідження вчені визначили заселений ландшафт, розміри та планування об’єктів, а також місця розташування будинків на цій території.

Нагадаємо, раніше вчені реконструювали обличчя жінки, яка померла 4200 років тому. Її скелет знайшли археологи у кар'єрі на території сучасної Шотландії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.11.2023 02:44