Фото зі сторінки Ентоні Блінкена у соцмережі Х

Азербайджан найближчими тижнями може вторгнутись у Вірменію, — Politico

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен минулими вихідними повідомив невеликій групі американських законодавців, щоб його відомство відстежує можливість того, що Азербайджан може найближчим часом вторгнутися до Вірменії. У цій заяві він посилався на слова двох людей, знайомих з ситуацією у регіоні.

Як пише Politico, цей заклик вказує на глибину стурбованості адміністрації Джо Байдена операціями Азербайджану у Нагірному Карабасі та можливістю поширення конфлікту. 

"У телефонній розмові 3 жовтня законодавці вимагали від Блінкена можливих заходів проти Алієва (президент Азербайджану Ільхам Алієв, — ред.) у відповідь на вторгнення його країни в регіон Нагірного Карабаху у вересні. Блінкен відповів, що Держдепартамент шукає можливості притягнути Азербайджан до відповідальності й не планує продовжувати давню відмову, яка дозволяє США надавати військову допомогу Баку. Він додав, що Штат бачить можливість вторгнення Азербайджану на південь Вірменії у найближчі тижні", — вказує Politico.

З усім тим Блінкен висловив упевненість у дипломатичних переговорах між Вірменією та Азербайджаном. Ще двоє людей підтвердили, що відбувся брифінг щодо ситуації в Азербайджані, але не повідомили подробиць.

У своїй заяві Держдепартамент відмовився коментувати цей заклик, але наголосив на прихильності відомства "суверенітету та територіальної цілісності Вірменії" та вирішенню конфлікту за допомогою "прямих переговорів".

Зазначається, що президент Азербайджану Ільхам Алієв раніше закликав Єреван відкрити "коридор" уздовж свого південного кордону і пригрозив вирішити питання "силою".

Ситуація у Нагірному Карабаху

Азербайджан 19 вересня поточного року розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участі у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху. 5 жовтня Пашинян на неформальному саміті Євросоюзу підписав декларацію щодо правового статусу Нагірного Карабаху. 

Напруга між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди 2020 року ввели "російських миротворців". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Мешканці Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. У Єревані тривали мітинги. Зокрема, вірмени рвали свої російські паспорти під посольством Російської Федерації.

Нагадаємо, 3 жовтня Служба державної безпеки Азербайджану у Нагірному Карабаху затримала колишніх президентів невизнаної республіки. Арештованих привезли до Баку та порушили проти них кримінальні справи за сепаратизм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.10.2023 05:25