Бабченка звинуватили у крадіжці донатів для ЗСУ: журналіст відповів на голослівні заяви

Журналіста Аркадія Бабченка, який допомагає Збройним силам України, звинуватили в крадіжці донатів, призначених для України. Зокрема, естонець Максим Чистов закидає йому купівлю автівок по завищених цінах, а також отримання заробітної плати за волонтерську діяльність у розмірі декількох тисяч євро.

Сам Бабченко у своєму блозі спростував усі обвинувачення.

Відзначимо, Максим Чистов має у Twitter аудиторію у 200 підписників. Він 17 травня опублікував допис, де звинуватив журналіста Бабченка в недобросовісності. Після того, як публікацію переглянули майже 200 тисяч осіб, збори суттєво "просіли".

Автомобілі для ЗСУ

"К проектам его MTU (НКО по-эстонски) и раньше были вопросы, но окончательно Аркадий спалился на проекте где он пытается впарить ЗСУ восемь очень старых грузовиков. Многие украинцы отметили что главная проблема что на них уже нет запчастей, что уменьшает их срок службы до первой поломки", — писав естонець.

Бабченко звернув увагу на те, що насправді займається не благодійністю, а волонтерською діяльністю. До того ж термін "впаривать" також не стосується діяльності доброчинців, адже ЗСУ не купляють нічого у волонтерів.

"Невозможно просто купить какой-то автомобиль и перепродать — или даже просто отправить — куда-то "в армию". Нет такой опции. Такая машина просто не пересечет границу — вот и все. На пальцах для эксперта — все машины поставляются только по запросу. Конкретной войсковой части по конкретному запросу конкретно на этот автомобиль. Именно на этот. Если что-то в дороге поменяется — другой "точно такой же" автомобиль по данному запросу ты уже не ввезешь", — пояснює Бабченко.

Щодо того, що автомобілі були старими, Бабченко наголосив, що автівки типу "Заурер" уже доставляли українським військовим. За його словами, вони радіють такому виду транспорту й просять привезти ще таких, "все, що є, скопом".

Заробітна плата 

"Посмотрим же на статистику того НКО, на которое он собирает деньги и которое он не раз называл своим. Что же мы видим там? А мы видим что в его SAB UA все три работника получают них*евую такую зп 2 300 евро чистыми на человека!" — пише Чистов.

Журналіст Бабченко зауважив, що організація SAB UA — не його власність, він не є її учасником і не отримує коштів за свою волонтерську діяльність. Він також спростував заяву Чистова, що в штаті SAB UA є три людини, які щомісяця сумарно отримують 12 тисяч євро. Волонтер заявив, що зараз організація має лише одного штатного працівника — Романа Муттика, який офіційно отримує щомісяця 2 тисячі євро, або 5,5 євро на годину (мінімальна ставка в Естонії 4,3 євро на годину).

Після пояснень Аркадій Бабченко запросив Максима Чистова на роботу в SAB UA:

"Условия: круглосуточный рабочий день, неоплачиваемые командировки, отсутствие отпуска, отсутствие выходных, постоянное нахождение на связи, постоянная готовность поехать в два ночи пергонять-перегружать-загружать-разгружать и ворох говна в соцсетях. Ну и зарплата, конечно же. Стартовая. 1300 евро в месяц".

Правове поле

Повідомляється, що адвокат Бабченко також надіслав Чистову лист із вимогою спростування недостовірної інформації, виплати компенсації 3 500 євро та покриття витрат, пов'язаних із виробництвом у сумі 1 600 євро.

Якщо Чистов погоджується на ці умови, угода сторін оформляється через суд. Якщо ж ні — тоді він спростовуватиме інформацію і виплачуватиме суму, яку вкаже суд у своєму вироці. 

"Почему три с половиной? А это средняя цена одного "Заурера". И после перечисления гражданином Чистовым указанной суммы на фронт поедет "Заурер" с именем "Maksim". И большой надписью по борту: "От жителя Таллинна Максима Чистова украинской армии с благодарностью". Ну, а если не хочет выплачивать — может отработать. По три с половиной евро в час. Без выходных, отпусков, надбавок, выплат, двойных тарифов...", — додав Бабченко.

Нагадаємо, в Естонії проводиться розслідування щодо використання коштів, зібраних НКО Slava Ukraini на підтримку України. Держпрокуратура країни порушила кримінальну справу. Нині підозри нікому не висувалися, ведеться слідство. У Держпрокуратурі наголосили, що порушення кримінальної справи за статтею про присвоєння майна є первинною оцінкою: вона може змінитися в ході провадження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.06.2023 16:05