Фото: Pixabay

Банки обмінювали золото на долари та євро: Bloomberg розповів, як Росія обходила санкції у 2023 році

Російські банки обмінювали в Туреччині та ОАЕ золото на долари та євро та завозили в країну валюту в обхід санкцій. Зокрема, у 2023 році таким способом до РФ надійшло близько 82 мільйонів доларів у еквіваленті.

Про це пише Bloomberg.

Bloomberg спирається на дані, які надала компанія Sayari, заявляє, що ця тактика набула поширення після того, як Європейський Союз і США запровадили обмеження на західну валюту у Росії. Санкції на експорт банкнот були введені після вторгнення в Україну. 

Варто зазначити, що РФ є другим за величиною виробником золота у світі. Країна видобуває понад 330 тонн дорогоцінного металу щорічно. Раніше Росія була одним з найбільших експортерів, проте постачання до таких торгових центрів, як Лондон і Нью-Йорк, майже припинилися після введення санкцій проти шахтарів і кредиторів.

На даний час не відомо, чи продовжує Росія міняти золото на валюту в іноземних банках. Журналісти Bloomberg звернулися до уряду ОАЕ проте відповіді там досі не отримали. Натомість уряд Туреччини взагалі відмовився коментувати цю ситуацію.

Нагадаємо, з 1 січня набула чинності заборона на торгівлю алмазами, що походять з Росії. Відповідне рішення було ухвалене в межах 12-го пакету санкцій Євросоюзу проти країни-агресора. Заходи передбачають заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передання діамантів із Росії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.02.2024 19:33