Безпілотний тягач без кабіни випробують перевезенням контейнерів в порту

16 ЧЕРВНЯ 2019 16:42

Компанія Volvo Trucks оголосила про перший пілотний проект комерційної експлуатації безпілотного електричного сідельного тягача без кабіни Vera.

Він буде перевозити контейнери в вантажному терміналі порту в шведському Ґетеборзі.

Велика частина розробок в області безпілотного транспорту сконцентрована в легковому транспорті. Деякі компанії вже не тільки активно тестують самі безпілотні автомобілі, але і запускають на їх основі тестових сервісів таксі.

Автоматизація транспорту відбувається і в інших областях, наприклад, сільському господарстві і вантажних перевезеннях. Причому ці області вважаються не менше перспективними через декількох факторів. Наприклад, безпілотні вантажні перевезення не мають на увазі, що в автомобілі будуть перебувати пасажири, що трохи знижує вимоги до безпеки. Крім того, велика частина вантажоперевезень відбувається на автомагістралях, рух на яких більш передбачуваний, ніж в місті.

Volvo Trucks представила безпілотну вантажівку власної розробки в 2018 році, причому він досить сильно відрізняється від аналогічних розробок Waymo, Otto та інших великих компаній.

За конструкцією Vera нагадує аеродромного тягача - він має практично плоский кузов, висота якого лише трохи перевищує діаметр коліс. Вантажівка обладнана радарами і камерами для автономної їзди, а також має зв'язок з оператором, відповідальним за контроль над машиною.

За основу інженери Volvo Trucks взяли міський електрогрузовік FL Electric зі 185-кіловатної силовою установкою і акумулятором ємністю до 300 кіловат-годин.

Крім конструкційних відмінностей від інших проектів, Vera також має і концептуальні відмінності. Компанія пропонує використовувати його не на звичайних дорогах, а на закритих територіях, таких як вантажні термінали.

Volvo Trucks оголосила, що перший подібний проект скоро буде запущений в порту шведського міста Ґетеборг. Кілька вантажівок компанії будуть перевозити ISO-контейнери між логістичними центрами компаній DFDS і APM Terminals в порту. Для цього на тягачах будуть закріплені напівпричепи-контейнеровози, з яких контейнери забиратимуть навантажувачі-річстакери.

Максимальна швидкість руху транспорту складе 40 кілометрів на годину. При цьому на ролику можна бачити, що фактична швидкість руху під час випробувань була набагато нижче. (Відео).

Варто відзначити, що конструкція, яку використали у Volvo Trucks незвичайна, але її не можна назвати абсолютно унікальною. У 1983 році на Франкфуртському автосалоні був представлений сідельний тягач з кабіною, яка повністю розташовувалася під напівпричепом.

Крім того, існує ще більш незвичайна машина, яка використовується для перевезення негабаритних вантажів. Вона являє собою по суті другий сідельний тягач, наявний на місці задніх осей напівпричепа. У ньому розташовується другий водій, який має окреме кермо і допомагає повертати напівпричіп. Наприклад, Boeing використовує таку машину для перевезення несучих конструкцій крила своїх авіалайнерів між виробничими майданчиками. (Відео).

Технології, 16.06.2019 16:42