Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Безшумні дрони залітали в Україну: у Повітряних силах розповіли, як їх знешкоджують

Іран модернізував дрони-камікадзе Shahed-136. Удосконалена версія має турбореактивний двигун, тож не гудітиме, як мопед. Чи залітали вже такі "безшумні" безпілотники у повітряний простір України, наразі невідомо.

Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Можливо, залітали. Тут немає нічого дивного, будь-які БпЛА — ударного чи іншого типу — модернізуються. Модернізація проводиться безпосередньо під час війни", — сказав Ігнат.

За його словами, безпілотники випробовують у бойових умовах, бачать у реальному протиповітряному бою його слабкі та сильні якості й удосконалюють.

Але, як зазначив речник, шум тут не є визначальним. Більше береться до уваги його радіолокаційна помітність.

"Тобто, чи зможуть його зафіксувати наші радіолокаційні станції та передати цю інформацію вчасно для знищення. Тому використовують також і композитні матеріали для виготовлення фюзеляжу. Він стає менш помітним, і це ускладнює роботу ППО. Але ми теж отримуємо певну техніку від заходу, яка може чіткіше виявляти повітряні цілі. Це непогано робить радар IRIS-T, який бачить найменшу ціль", — пояснив Ігнат.

Нагадаємо, що в ніч на п’ятницю, 27 жовтня, війська країни-агресорки атакували Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed і балістичною ракетою "Іскандер-М". Противник застосував шість ударних БпЛА. В результаті бойової роботи знищили п’ять Shahed-136/131 в межах Херсонської та Миколаївської областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.10.2023 11:19