Фото: Facebook/Мар'яна Безугла

Безуглу хочуть виключити з комітету Ради з питань нацбезпеки: що сталося

Нардепку від "Слуги народу" Мар’яну Безуглу пропонують виключити з комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Усе нібито через "неналежне виконання Безуглою своїх обов'язків як заступниці голови профільного комітету".

Відповідний проект постанови зареєстрував у парламенті член фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

За його словами, Безугла неналежно виконувала свої обов’язки. Зокрема, 16 лютого нардепка нібито надала комітету неправдиву інформацію щодо попереднього узгодження нею з ГУР одного з законопроектів. Цей документ дозволяє призначати міністром оборони військового на період воєнного стану без його відставки зі служби. Однак документально депутатка цю інформацію не підтвердила.

Веніславський стверджує, що попередив Безуглу про зареєстрований проект постанови щодо її виключення з Комітету. Натомість сама нардепка каже, що сприйняла це як погрозу.

"За кілька днів він (Веніславський, — ред.) прислав мені проект в особисті, як погрозу. Можливо, це пов‘язане з моєю боротьбою проти знаходження С. Льовочкіна в Комітеті Верховна Рада України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Вважаю, представники екс-ОПЗЖ не мають бути в такому комітеті й взагалі в українському парламенті. Постанова Ф.Веніславського "дзеркальна" щодо зареєстрованої мною щодо С. Льовочкіна", написала Безугла.

Пізніше нардепка додала, що щодо розвідки опрацьовувалась одна норма.

"Генеральний штаб (як один із варіантів в одній із робочих редакцій в робочій групі, от серйозно) пропонував створити окремий розвідувальний орган. Я зв’язалась з К.Будановим, він дав для опрацювання своїх фахівців і ми зняли в чернетці до другого читання такі формулювання та прописали функцію J2 в генеральному штабі одним реченням. J складові ГШ частина змін для нашої НАТО інтеграції", зазначила Безугла.

Водночас нардепка додала, що про цю роботу вона зазначила на засіданні комітету. Є доказ – аудіопротокол. Окрім цього, ще жодна з версій таблиці до другого читання проголосована на комітеті не була.

"А потім приходить за підписом К. Буданова лист, що ГУР МОУ взагалі проти 4210 (законопроект, який дозволяє стати міністром оборони військовому, — ред.), бо там створюється окремий розвідувальний орган. Ні в редакції 1-го читання, яку ми проголосували, ні в актуальній робочій таблиці цього немає. Хто такий лист йому на підпис надав (і ввів оце вже по суті в оману?) і що взагалі це за розборки, поки не готова відповісти, та взагалі не вважаю, що далі доцільно коментувати", написала Безугла.

Натомість Голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак наголосив, що вигін Безуглої з комітету нацбезпеки – це "щирий привіт" голові фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії за підготовку відставки міністра оборони Олексія Резнікова. Зазначимо, що звільнення міністра анонсувала саме Мар’яна Безугла.

Нагадаємо, раніше Безугла повідомила, що народні депутати від "Слуги народу" планують змінити законодавство, що дозволить призначати на посаду міністра оборони військового під час дії воєнного стану. Ці зміни опрацьовані у рамках законопроекту №4210.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.02.2023 22:56