Безвізовий режим: Десятирічний шлях України

11 ЧЕРВНЯ 2018 09:20

Однією з найбільш важливих сфер взаємодії України з ЄС став безвізовий діалог, започаткований на Паризькому саміті Україна-ЄС у вересні 2008 року. Шлях до цього історичного рішення, був нелегким, водночас, він засвідчив, що спільними зусиллями Україна та ЄС здатні досягати найамбітніших цілей – забезпечити підвищення рівня життя громадян України, щоб кожен українець мав можливість скористатися перевагою безвізових подорожей Європою: це і усунення бар’єрів для спілкування, і розвиток ділових відносин, культурного та освітнього обміну.

22 листопада 2010 року - Україні було надано План дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для українських громадян, де були визначені чіткі завдання перед Україною в рамках безвізового діалогу з ЄС. Вони мали на меті забезпечити впровадження реформ, необхідних для запровадження ЄС безвізового режиму для українських громадян.

Варто зазначити, що План дій було розроблено за логікою «дорожніх карт», що були надані ЄС балканським та іншим країнам і привели їх до скасування візового режиму з ЄС. Він передбачав 144 критерії ЄС за чотирма блоками: перевірка документів (в т.ч. біометричні паспорти); протидія незаконній міграції; громадський порядок та безпека; забезпечення  основоположних прав і свобод людини.

Реалізація Плану дій забезпечувалася у дві фази: законодавча (приведення законодавства України та нормативних актів у відповідність до стандартів ЄС) та імплементаційна (практична реалізація оновленого законодавства та забезпечення функціонування національної практики згідно з стандартами ЄС).

У період з 2013 по 2015 рік в Україні працювали близько 20 експертних місій ЄС, які перевіряли стан виконання Україною критеріїв першої та другої фаз Плану дій. І лише у ході першої фази було ухвалено близько 150 законів та підзаконних актів. Виконання критеріїв у рамках другої фази за результатами першого раунду оцінювання передбачало 54 рекомендації та виконання близько 400 завдань.

Протягом безвізового діалогу Україна-ЄС Єврокомісією підготовлено шість доповідей щодо прогресу України у реалізації Плану дій. А результатом плідної та злагодженої роботи під керівництвом Президента України 11 червня 2017 року ЄС було запроваджено безвізовий режим для громадян України.

Варто підкреслити, що запровадження безвізового режиму сприяє розвитку ділових контактів, необхідних для ефективного функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, співробітництву в економічній, політичній, науковій, культурно-гуманітарній та інших сферах.

Також сприяє мобільності громадян України та подальшій успішній інтеграції України в європейське співтовариство. Дає змогу побачити на власні очі, що насправді являє собою Європа, якими є принципи та цінності ЄС, а також переконатися у моделі соціального устрою, за якою має розвиватися Україна. 

У ході 19-го Саміту Україна-ЄС (12-13.07.2017 р., м. Київ) Президент України задекларував подальші напрямки співробітництва Україна-ЄС, а саме: розпочати підготовчу роботу щодо визначення параметрів приєднання у перспективі до Митного Союзу з ЄС, Шенгенської зони, Спільного цифрового ринку, що стане потужним стимулом для реалізації економічних та секторальних реформ, зростанню торгівлі та інвестицій. 

Варто зазначити, що уже пройшов перший рік з моменту скасування візового режиму. І за цей час кордон з Європейським Союзом перетнули 20 мільйонів осіб, з яких 4,8 – перетинали по біометричних паспортах. Безвізом серед них скористалися 555 тисяч осіб.

Крім того, впродовж 2017 року – травня 2018 року в рамках проведеної МЗС роботи у сфері лібералізації іноземними державами візових вимог для громадян України досягнуто домовленостей з низкою держав Європи, Північної та Південної Америки, Перської затоки та Азії (у т.ч. з державами т.зв. «білого» списку Шенгенської угоди, громадяни яких перетинають зовнішні кордони ЄС без віз) стосовно лібералізації візових вимог для громадян України:

укладено міжурядову угоду про спрощення оформлення віз зі Швейцарією (на додаток до безвізу з ЄС Угодою передбачається низка спрощень при оформленні національних віз та ін.);

підписано двосторонні угоди про безвізові поїздки громадян з Сент-Кіттс і Невісом, Албанією та Антигуа і Барбудою;

односторонні рішення про запровадження безвізового режиму для громадян України прийнято Коста-Рикою та Маврикієм;

запроваджено взаємні поїздки громадян України та Туреччини за внутрішніми паспортами у формі ID-карток;

запроваджено взаємне скасування візових вимог з ОАЕ;

забезпечено синхронне продовження дії взаємного безвізового режиму з Македонією на черговий річний період (з 16.03.2018 р. до 15.03.2019 р.). З метою закріплення на договірній основі умов безвізових поїздок громадян сторін між Україною та Македонією ведеться переговорний процес щодо укладення двосторонньої міжурядової угоди про скасування візових вимог;

Китаєм включено Україну до переліку держав, громадяни яких з 1 травня 2018 року можуть перебувати на території провінції Хайнань без віз строком до 30 днів;

США збільшено граничний термін дії деяких видів неімміграційних віз для українських громадян з 5 до 10 років;

з 01.01.2018 р. Японією запроваджено низку візових спрощень (розширення категорій заявників на отримання багаторазових віз з діловою, культурною та науковою метою; збільшення строку дії віз з 3 до 5 років; зменшення переліку необхідних документів та ін.);

01.05.2018 р. Саудівською Аравією суттєво зменшено тарифну ставку за оформлення громадянам України одноразових віз (з 533 до 100 дол.США);

у 2018 році спрощено порядок оформлення громадянам України віз Оманом (оформлення електронних віз), Кувейтом (оформлення електронних кувейтських віз та отримання віз в міжнародному аеропорту Кувейту) та М’янмою (оформлення віз в міжнародних аеропортах м.Янгон, м.Мандалай та м.Нейпідо).

За результатами проведеної МЗС роботи станом на 05.06.2018 р. громадяни України можуть в’їжджати та короткостроково перебувати без необхідності попереднього оформлення візи до 85 держав світу на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон та до 101 держави на підставі дипломатичного/службового паспорта.

Перелік держав з безвізовим режимом в’їзду для громадян України невдовзі має поповнитися ще однією – Катаром (20.03.2018 р. в рамках візиту Президента України П.О.Порошенка до Держави Катар між Україною та Катаром укладено угоду про скасування віз; в даний час катарською стороною завершується здійснення внутрішньодержавних процедур з метою набрання угодою чинності), про дату запровадження безвізу громадськість буде належним чином поінформовано.

Клопотання української сторони щодо укладення угод про взаємне скасування візових вимог наразі розглядається урядами декількох десятків держав світу.

Суспільство, 11.06.2018 09:20