Фото: "Укрінформ"

Били електрошоком та погрожували зґвалтуванням дітей: як росіяни знущались з українських жінок у Херсоні

Росіяни проявляють цинічну жорстокість на захоплених землях. Вони знущаються з українців та облаштовують спеціальні катівні. Зокрема, про такі факти відомо вже і після деокупації Херсона.

Про це на прес-конференції "Жіночі камери" херсонської катівні розповіла правова аналітикиня ZMINA Онисія Синюк. За її словами, росіяни використовували дуже жорстокі методи.

"Це побиття, застосування електроструму, використання води. Воду або заливали до рота, або натягали на голову бавовняну тканину, поливали, а коли вона висихала, то стискалася і не пропускала повітря. Електрошок прикладали до оголених грудей", — розповіла Синюк.

Загалом вдалось встановити три десятки жінок, яких у різний час під час окупації Херсона утримували у місцевому СІЗО. Катування загарбники застосовували до щонайменше пʼяти жінок-полонених.

Увесь час перебування у СІЗО жінок принижували, роздягали та погрожували зґвалтуванням не лише їм, а й їхнім дітям. Не гребували і психологічним насильством. У камерах перебувало удвічі більше норми людей.

"Деякі катування проводилися в камерах в присутності інших жінок, щоб їх залякати. Одну з потерпілих змушували слухати крики її чоловіка, якого утримували в камері напроти. При цьому для більш дієвого емоційного сприйняття двері обох камер були відчинені", — йдеться у повідомленні.

Їжі бракувало, оскільки її привозили один раз на день, а до вечора вона псувалась. Зрідка полонених у СІЗО відвідував лікар, та він не зважав на хвороби жінок і називав їх симуляцією. Таке ставлення та порушення будь-яких прав людини спричинило у затриманих жінок багато проблем зі здоровʼям, а також втрату ваги та стреси, які зафіксували після того, як їх звільнили.

Нагадаємо, Україні відомо, що росіяни продовжують катувати наших громадян на захоплених територіях. Про одну з таких катівень розповіли у червні у Генштабі ЗСУ. Кажуть, що її російські терористи облаштували у відділі поліції тимчасово захопленої Чаплинки Херсонської області. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 16:48