Більшість жителів Греції виступають проти підписання мирної угоди з Македонією

25 СІЧНЯ 2019 12:04

62% жителів Греції виступають проти укладення договору з сусідньої Македонії про її перейменування. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного компанією Pulse.

Як повідомляє видання Kathimerini, угоду між Афінами і Скоп'є назвали «швидше хорошим» або просто «хорошим» лише 27% учасників опитування. Решта 11% не змогли сформулювати свою позицію з даного питання; всього в дослідженні взяли участь 1300 осіб.

Угода про перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія була підписана в червні минулого року. Македонська влада пішли на цей крок, оскільки Афіни, будучи учасником НАТО і ЄС, неодноразово блокували вступ Скоп'є в НАТО і ЄС. На думку влади Греції, використання слова «Македонія» в назві колишньої югославської республіки неприпустимо, оскільки це ж ім'я носить історичний регіон, розташований на півночі Греції.

У угоди є чимало противників в обох країнах. Так, референдум про перейменування країни, що пройшов в Македонії восени минулого року, ознаменувався низькою явкою, що склала 36,8%.

У Греції, в свою чергу, за останній тиждень відбулися два мітинги противників підписання угоди між Афінами і Скоп'є, які ознаменувалися агресивними діями представників радикальних рухів.

Світ, 25.01.2019 12:04