Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен. Джерело: "Радіо Свобода"

Блінкен у Києві: які головні меседжі хоче почути держсекретар США від української влади

Головне, про що державний секретар США Ентоні Блінкен дізнаватиметься в Києві, — це хід контрнаступу України. Таке питання стоїть першим на порядку денному зустрічей американського посадовця з представниками української влади.

Такий висновок зробили аналітики CNN. Вони визнали, що Україна просувається на фронті та звільняє території повільніше, ніж сподівалися Київ і його союзники. Однак при цьому висловлюють припущення, що наступні досягнення можуть відбуватися швидше, оскільки українські війська прорвали першу та найсильніше укріплену лінію російської оборони.

Експерти також схвально оцінюють призначення Рустема Умєрова новим міністром оборони України. На їх думку, це ніби сигнал про намір розвивати цей важко зароблений імпульс.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою відзначив "хороший прогрес", якого Україна досягнула у своєму контрнаступі.

"Ми побачили хороший прогрес у контрнаступі, що дуже тішить. Хочемо переконатися, що Україна має те, що їй потрібно не тільки для успіху на полі бою, але й у довгостроковій перспективі, що вона має сильні засоби стримування, сильну обороноздатність, щоб у майбутньому подібна агресія більше не повторилася", — наголосив Блінкен.

Він додав, що під час свого третього візиту з моменту російського вторгнення він знову "вражений надзвичайною хоробрістю та стійкістю українського народу, українських сил, керівництва України".

"Я тут насамперед тому, щоби продемонструвати нашу постійну і рішучу підтримку Україні, коли вона бореться з цією агресією", — акцентував держсекретар США.

За версією CNN, Ентоні Блінкен із перших уст почує від Володимира Зеленського про успіхи у відвоюванні територій в районі Бахмута — адже президент України відвідав цей район учора. Водночас гість зі США хоче оцінити, як загалом просувається наступ ЗСУ.

Візит головного дипломата Вашингтона також є можливістю для США й України домовитися про спільні дії перед Генеральною Асамблеєю ООН, яка відбудеться наприкінці вересня.

Нагадаємо, що в середу зранку, 6 вересня, державний секретар США Ентоні Блінкен з офіційним візитом прибув до столиці України. Спочатку він провів зустріч з главою Міністерства зовнішніх справ нашої держави — Дмитром Кулебою.

"Держсекретар США став першим колегою, який розпочав свій день у Києві з вшанування загиблих наших героїв на Берковецькому кладовищі. Це знак поваги до всіх українських воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя", — написав Кулеба в Twitter.

Як відомо, держсекретар США пробуде в Україні два дні. Сьогодні він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, а також з представниками громадськості. Завтра Блінкен, як зазначили в CNN, імовірно, відвідає ключові українські культурні пам’ятки. Однак американські медійники наголошують, що "плани мінливі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2023 16:55