Бортові комп'ютери штурмовиків A-10 захистять від вібрацій

26 КВІТНЯ 2019 09:56

Командування ВПС США найближчим часом замовить розробку нового бортового комп'ютера для штурмових літаків A-10C Thunderbolt II.

Як пише Jane's, нові модулі центрального обчислювача будуть встановлюватися на штурмовики з середини 2025 років. Згідно з вимогами військових, в першу чергу нові комп'ютери повинні бути захищені від вібрацій.

Через те, що при розробці літака у конструкторів стояло завдання створити невеликий, але функціональний літальний апарат, бортові системи в ньому встановлені вкрай компактно, причому деякі місця їх установки обрані невдало.

Зокрема, бортовий комп'ютер - CICU - розташований на штурмовику впритул до гармати.

При обстрілі цілей вібрації і жар від авіагармати GAU-8/A передаються на бортовий комп'ютер A-10, що в деяких випадках може призводити до збою в його роботі. Цей обчислювач на літаку відповідає за обробку даних з усіх підсистем, забезпечення зв'язку і висновок інформації на дисплеї в кабіні пілота.

Новий бортовий комп'ютер CICU повинен бути стійкий до вібрацій і високих температур. Крім того, обчислювальна потужність центрального модуля повинна стати вище, ніж у сучасного. Програмне забезпечення CICU має бути створено з розрахунком на можливу модернізацію літака і розширення його номенклатури озброєнь.

Штурмової літак A-10 здійснив перший політ в 1972 році, а в 1977-му був прийнятий на озброєння.

Він серійно випускався компанією Fairchild-Republic (сьогодні не існує; активи компанії викупило американський підрозділ ізраїльської Elbit Systems в 2010 році у M7 Aerospace) з 1975-го по 1984 рік.

В цілому в США були зібрані 715 A-10; ВПС сьогодні мають у своєму розпорядженні 283 літаками такого типу.

Технології, 26.04.2019 09:56