Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Британія у річницю фальсифікації виборів у Білорусі ввела нові санкції проти режиму Лукашенка

У четверту річницю президентських виборів у Білорусі, які пройшли у 2020 році, Велика Британія оголосила про введення санкцій проти семи фізичних і юридичних осіб. Наразі на Мінськ накладено понад 200 санкційних обмежень. 

Як повідомляє прес-служба британського уряду, серед нових фігурантів санкційного списку опинилися командири чотирьох колоній.

"Проведення виборів, яке було широко засуджено міжнародною спільнотою, викликало масові мирні протести по всій території Білорусі. На них почалася жорстока кампанія репресій і очищення громадянського суспільства, незалежних засобів масової інформації та демократичної опозиції режимом Лукашенка, а політичні в’язні утримувалися в колоніях", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що саме в цих колоніях утримувалися політичні в'язні, а також там було зафіксовано численні порушення прав людини. Водночас Лондон також запровадив санкції проти трьох білоруських підприємств оборонного та військово-промислового напрямку, адже вони підтримували незаконне вторгнення Росії до України.

Зокрема, йдеться про надання цими підприємствами Москві обладнання, логістичну підтримку. Так, запровадження санкційних обмежень проти цих компаній позбавляє їх можливості вести бізнес із британськими підприємствами.

Під санкції потрапили такі фізичні та юридичні особи, як:

  1. Командир виправної колонії №4 Денис Толстенков.
  2. Екс-комендант виправної колонії №1 Андрій Пальчик.
  3. Комендант виправної колонії №3 Пилип Стурчанка.
  4. Комендант виправної колонії №15 Олексій Лазаренко.
  5. Компанія ВАТ "СтанкоГомель", яка є білоруським виробником верстатів. Підприємство експортує товари у РФ для їх використання у російському військово-промисловому комплексі. 
  6. Компанія ВАТ "НИЕВМ", яка є афілійованою з урядом Білорусі організацією. Підприємство здійснює діяльність в оборонному комплексі країни.
  7. Компанія ТОВ "Рухсервомотор", яка є білоруським виробником верстатів, що експортує товари в Росію для використання в російському військово-промисловому комплексі.

"З 2021 року щонайменше шість політичних в’язнів померли в місцях позбавлення волі, а багато інших залишаються у жахливих умовах, зазнають насильства, позбавлені медичної допомоги та не мають можливості контактувати із зовнішнім світом", — наголосили у британському уряді.

Нагадаємо, раніше російський опозиціонер та журналіст Володимир Кара-Мурза, якого звільнили у межах обміну ув'язненими між Сполученими Штатами Америки, РФ і ще п’ятьма країнами 1 серпня, заявив, що санкції Заходу проти країни-агресорки буцімто є несправедливими, адже спрямовані не проти очільника Кремля Володимира Путіна, а проти всієї РФ. На думку Кара-Мурзи, це "вкрай несправедливо та контрпродуктивно", адже буцімто дає російській пропаганді право нав'язати громадянам РФ те, що вони опинилися "у кільці ворогів". Опозиціонер переконаний, що санкції мають бути персональними і стосуватися кремлівських чиновників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2024 17:40