Володимир Кара-Мурза на пресконференції в Бонні. Фото: ФБК @ACF_int

Російський опозиціонер Кара-Мурза після обміну заявив, що санкції "проти Росії несправедливі": у Зеленського відреагували

Російський опозиціонер та журналіст Володимир Кара-Мурза, якого звільнили у межах обміну ув'язненими між Сполученими Штатами Америки, РФ і ще п’ятьма країнами 1 серпня, заявив, що санкції Заходу проти країни-агресорки буцімто є несправедливими, адже спрямовані не проти очільника Кремля Володимира Путіна, а проти всієї РФ.

Таку заяву Кара-Мурза зробив на прес-конференції у Бонні, передає російське видання "Медуза".

"Принцип закону Магнітського полягає в тому, що особисто ті люди, які — на підставі підтверджених і достовірних даних — брали участь у корупції та порушенні прав людини у своїй країні, більше не зможуть вивозити накрадене і користуватися благами демократичних принципів у країнах Заходу. Ми бачимо в останні роки, особливо після початку війни, що від цього принципу відійшли багато демократичних країн", — наголосив Кара-Мурза.

Він також наголосив, що нібито "санкції західних демократичних країн виявляються спрямовані вже не проти режиму Путіна і не проти конкретних злочинців у вищих лавах режиму Путіна, а проти всієї країни, проти всіх російських громадян".

На думку Кара-Мурзи, це "вкрай несправедливо та контрпродуктивно", адже буцімто дає російській пропаганді право нав'язати громадянам РФ те, що вони опинилися "у кільці ворогів". Опозиціонер переконаний, що санкції мають бути персональними і стосуватися  кремлівських чиновників.

Реакція Офісу президента України

Радник керівника Офісу президента Владислав Власюк в ефірі телемарафону заявив, що російська опозиція живе в своїй альтернативній реальності та, не погодився із тезами Кара-Мурзи.

"Дуже цікава теза від російських, так би мовити, опозиціонерів. Ну добре, наприклад, пом'якшили санкції проти звичайних росіян — і? Як це допоможе зупинити війну чи Путіна? Я б не сказав, що ми й зараз бачимо якісь суттєві мітинги "хороших росіян", які б говорили, що "санкції несправедливі", "треба закінчити війну", "Путін поганий". Нічого не відбувається", — наголосив Власюк.

Справа Володимира Кара-Мурзи

Володимир Кара-Мурза перебував у СІЗО з квітня 2022 року. Суддя відправив його до СІЗО за звинуваченням у поширенні "фейків" про російську армію. Імовірно, причиною став виступ політика в Палаті представників Арізони 15 березня 2022 року, в якому він згадав про "скидання бомб на житлові райони, на лікарні та школи" в Україні. Загалом стосовно Кара-Мурзи було висунуто звинувачення за трьома статтями КК РФ — крім статті про поширення "фейків" про ЗС РФ, це статті про державну зраду та про здійснення діяльності "небажаної" організації (політик був координатором руху "Відкрита Росія"). Сам Кара-Мурза не визнає провину за жодним звинуваченням і вважає своє переслідування політично мотивованим.

За час перебування під вартою здоров'я опозиціонера різко погіршилося. За даними адвокатів, він втратив 17 кілограмів.

10 квітня Кара-Мурза виступив із останнім словом. Він заявив про свою невинуватість і сказав, що пишається тим, що робив. У промові, яка була повністю опублікована в Twitter опозиціонера, він назвав правову ситуацію в Росії подібною до 1930-х років ХХ століття. Кара-Мурза зазначив, що підписується під кожним словом звинувачення, яке вважає держзрадою виступи про стан справ у Росії в західних країнах, але пишається своїми вчинками. Себе він звинувачує лише в тому, що за роки своєї діяльності не зміг достатньо переконати співгромадян, наскільки небезпечним є режим Кремля. 

Нагадаємо, 1 серпня у межах угоди зі США Кремль звільнив російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. У той же день його звільнення офіційно підтвердив президент США Джо Байден.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.08.2024 21:20