Фото ілюстративне. Джерело: "РБК-Україна"

Ставка Росії на морську авіацію: британська розвідка пояснила, як окупанти хочуть тримати баланс на Чорному морі

Останніми тижнями військово-морська авіація Чорноморського флоту РФ взяла на себе особливо важливу роль в операціях флоту. Оскільки йому важко протистояти одночасним загрозам на південному фланзі війни в Україні.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Британські розвідники визначили, що військово-морська авіація приділяє особливу увагу операціям із морського повітряного патрулювання, основним завданням яких є раннє виявлення безпілотних надводних кораблів.

"Ключовим російським активом у цих операціях є літак-амфібія Бе-12 MAIL, який розробили в 1950 роках. Він вилітає з баз в окупованому Криму", — йдеться в повідомленні.

Крім того, бойові літаки Су-24 проводять ударні операції на морі, включаючи щонайменше один недавній повітряний удар по стратегічно важливому острову Зміїний.

"Оскільки перед загрозами Севастополю в Новоросійськ, імовірно, перебазують більше сил флоту, Росія намагається використовувати військово-морську авіацію для вирівнювання балансу сил над північно-західною частиною Чорного моря", — зазначили в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі

В тимчасово окупованому Севастополі 22 вересня вдруге за добу пролунали потужні вибухи. Місцеві мешканці бачили ракети, які пролітали над містом. "Російський губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв заявив влучання українських сил по штабу Чорноморського флоту РФ. За його словами, біля театру Луначарського впав уламок.

Згодом з'явилось повідомлення, що два вибухи за добу в Севастополі спричинили паніку. "Влада" закликала людей не їздити в центр міста та взагалі не виходити з домівок.

Пізніше речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, відмовившись детально коментувати ці речі, наголосив, що в Криму вже доволі неспокійно для окупантів, особливо впродовж останнього тижня. Усі сили оборони та служби, які працюють спільно, роблять усе для того, щоб окупанти вибиралися з Криму. Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук відреагував на обстріл анексованого півострова, наголосивши, що українські військові виконують свої обіцянки. Він також висміяв роботу російської протиповітряної оборони.

Збройні сили України згодом підтвердили удар по штабу Чорноморського флоту Росії в тимчасово окупованому Севастополі.

Міністерство оборони Росії повідомило, що є один загиблий військовий після удару по штабу Чорноморського флоту в окупованому Севастополі. Однак дуже швидко змінило "версію", назвавши його зниклим безвісти. Водночас начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вказував, що внаслідок удару загинули щонайменше дев'ятеро осіб, поранення отримали 16. Серед них — російські генерали.

Нагадаємо, що декілька днів тому офіційна представниця міністерства зовнішніх справ Російської Федерації Марія Захарова прокоментувала удар по штабу Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі. Їй примарилася причетність до атаки американських та британських спецслужб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2023 09:21