Безпілотник "Ланцет". Джерело: mil.in.ua

Британська розвідка пояснила, яким чином Росія ефективно застосовує малі дрони для розвідки в Україні

Російські малі безпілотні авіаційні комплекси одностороннього удару "Ланцет", імовірно, стали одними з найефективніших нових засобів, які Росія застосувала в Україні за останні 12 місяців.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Він розроблений для пілотування над територією противника, чекаючи, поки ціль вдасться ідентифікувати, перед тим, як пікірувати до неї та детонувати", — пояснили британські фахівці.

Вони додали, що "Ланцети" виготовляє ZALA Aero Group, яка також виробляє невеликий БпЛА "Орлан-10". Його Росія часто розгортає разом із "Ланцетом" для виявлення цілей. При цьому британські розвідники наголосили, що Україна теж досягнула успіху у виробництві малих дронів-камікадзе.

Експерти зазначили, що Росія розгортає "Ланцети" для атаки на пріоритетні цілі, і вони стають дедалі помітнішими в ключовій контрбатарейній боротьбі, вражаючи артилерію.

"Традиційно Росія використовувала малі БпЛА переважно для розвідки. Завдяки своїй атакувальній здатності "Ланцет" став кроком уперед у зміні того, як Росія використовує цю категорію зброї", — підсумували у Міністерстві оборони великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Що відомо про нову версію "Ланцета"

Дрон може запускатися з трубчастих пускових установок, однак його характеристики росіяни не розкривають. Відомо, що дрон розробляється в рамках концепції мережево-центричної війни, після запуску рій дронів буде пов’язаний між собою і в процесі виконання завдання розподілятиме цілі для ураження. Пускові установки можуть бути як комбіновані, так і одинарні.

Проте корисне навантаження безпілотників "Изделие-53" - від трьох до п’яти кілограмів. Цього не достатньо для значного пошкодження важливих військових цілей.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомляли, що Росія, схоже, все частіше доповнює використання безпілотників "Шахед-131/136" дешевшими та найлегшими варіантами дронів вітчизняного виробництва під час ударів по українській інфраструктурі.

Нагадаємо, що рашисти почали використовувати новий безпілотник-камікадзе "Изделие-53" з 21 жовтня. Цей безпілотник нібито має систему автоматичного наведення, яка може розрізняти типи цілей і підвищувати шанси успішного удару.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.11.2023 10:43