Фото: Кирило Буданов / скріншот

Буданов розповів про сумніви росіян щодо швидкої окупації Харкова перед початком війни

Військово-політичне керівництво Російської Федерації не було впевнене у швидкій окупації Харкова перед початком повномасштабного вторгнення. Рашисти за два тижні до війни провели особливу нараду.

Відповідну заяву зробив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов для проекту Дмитра Комарова "Рік. Харківщина". За словами розвідника, росіяни вірили, що Харків чекає на "визволителів", тому не буде чинити опір агресору. Проте за два тижні до вторгнення серед військово-політичних керівників РФ виникли сумніви.

"За два тижні до початку усіх цих подій була одна цікава нарада, на якій вчергове почали дискусію, чи все готове. І почалась певна невпевненість, що там всі так вже сильно чекають російських вояків", — сказав Буданов.

Буданов наголосив, що на цій нараді також порушували питання, куди поділися гроші, які були виділені на війну проти України. Очільник української розвідки додав, що величезні кошти на підготовку до війни росіяни просто розграбували.

"Було підняте питання — а куди витрачалися кошти стільки років? На наступній нараді всі сказали: знаєте, там все готове, треба заходити", — додав керівник ГУР.

Раніше повідомлялось, що харківська протиповітряна оборона зазнала серйозних втрат на початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Окупанти знали розташування систем та знищили 90% її потенціалу.

Нагадаємо, Федеральна розвідувальна служба (BND) неправильно оцінила російське вторгнення в Україну. Німецька розвідка допустилася помилки у своїх передбаченнях. За словами віце-канцлера ФРН Роберта Габека, Британія і США попереджали, що президент Росії Володимир Путін має намір напасти на Україну, але в Берліні вирішили, що все обмежиться навчаннями.

За даними аналітиків Британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень, Кремль розраховував захопити Україну за три дні. Після так званої перемоги РФ першим заходом стало б використання місцевих російських агентів для допомоги у захопленні влади.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2023 13:51