Кирило Буданов. Джерело: Офіс президента

Кирилу Буданову — 38: що відомо про головного розвідника країни

У четвер, 4 січня, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов відзначає свій день народження. Сьогодні йому виповнюється 38 років. TrueUА публікує цікаві подробиці його життя.

Дитинство Кирила Буданова

Головний розвідник України народився у Києві й більшість свого життя жив на лівому березі столиці. В юні роки Буданов займався плаванням і хотів пов’язати з ним своє життя, але навчався в Інституті сухопутних військ. Про те, як його виховували та хто його батьки, інформації у відкритих джерелах немає.

Відомо, що стати розвідником Буданов хотів із дитинства. Як зазначив сам очільник ГУР, він не є поліглотом, але знає декілька мов: українську, російську, англійську і ще одну "східну". 

Особисте життя Буданова

Очільник ГУР перебуває у статусі одруженого чоловіка. У 2023 році він відсвяткував десять років подружнього життя. Його обраницю звати Маріанна, за освітою вона психолог. Відомо, що Маріанна Буданова балотувалася в депутати Київради та певний час була радницею Віталія Кличка з питань виявлення та запобігання корупції у сфері молодіжної політики та спорту. Цікаво, що для Буданова це вже другий шлюб. Вперше Кирило Буданов одружився у 2009 році. Тоді молодому лейтенанту було непросто утримувати сім'ю, але цей шлюб з часом розірвався. Скільки саме він тривав — невідомо, але вже у 2013 році військовий одружився вдруге.

 Кирило Буданов з дружиною

Кирило Буданов з дружиною. Фото: соцмережі

Буданов та війна

Кирило Буданов бере участь у російсько-українській війні з 2014 року, зазнав трьох поранень, одне з яких від вибуху протипіхотної міни. Тоді один з уламків від міни потрапив йому під серце. За словами головного розвідка, у нього була пробита спина та шия, але, попри важкий стан, він зміг "на адреналіні" пройти близько п'яти кілометрів через лінію фронту.

На начальника ГУР більше десятка разів організовували замахи на життя. Наприклад, у 2019 році під його особистий автомобіль російський кілер заклав вибухівку, яка, на щастя, здетонувала передчасно.

Цікаво, що Буданов передбачив війну у 2021 році. Тоді в одному з інтерв’ю він детально описав, якою буде повномасштабна війна Росії проти України та в який період вона розпочнеться.

Президент України Володимир Зеленський призначив Кирила Буданова начальником Головного управління розвідки Міноборони України 5 серпня 2020 року. На цій посаді Буданов змінив Василя Бурбу.

Кирило Буданов має нагороди: повний кавалер ордена "За мужність", "Хрест бойових заслуг", "Учасник АТО", "За військову звитягу", "Захиснику Вітчизни" тощо.

Карту очільника Головного управління розвідки України із розділеною на окремі суб'єкти Російською Федерацією продали у липні 2023 року на аукціоні за 14 мільйонів гривень.

 карта буданова за 14 млн грн

Карта очільника ГУР України Кирила Буданова. Фото: Сергій Притула

Нагадаємо, 3 січня Україні вдалося провести дуже складний обмін військовополоненими. Участь в організації процесу брали Об'єднані Арабські Емірати. За словами Кирила Буданова, в Україну повернулись 230 її захисників, серед яких є і бойовий медик, і захисники з о. Зміїний, ЧАЕС, які ще в перші дні були захоплені, з "Азовсталі", прикордонники, поліцейські, нацгвардійці, ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.01.2024 13:48