Фото: Pixabay

Через потужний спалах на Сонці у частині Європи й США виникли проблеми з радіозв'язком

Сонячна пляма AR3697, яка нещодавно утворилась на зірці, випустила потужний спалах. Внаслідок цього в частині Європи та Сполучених Штатів Америки були короткочасні проблеми з радіозв'язком. 

Як повідомляє Space.com, відключення короткохвильового радіозв’язку, подібне до того, що спостерігалося вранці у четвер, 30 травня, над західною частиною Європи та у східній частині США, є звичайним явищем після потужних сонячних спалахів. Зазначається, що радіолюбителі могли помітити втрату сигналу на всіх частотах нижче 30 МГц протягом 60-90 хвилин після початку спалаху.

Наразі на поверхні сонячного диска присутні численні плями. Зокрема, один особливо великий і складний регіон з плямами AR3691 також зараз повернутий у напрямку Землі. Згідно з даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA, незначна або помірна активність сонячних спалахів у регіонах сонячних плям AR3697 і AR3691, ймовірно, продовжуватиметься до початку червня. Це також підвищує ймовірність того, що землю атакують магнітні бурі.

Астрофізик Райан Френч зазначив, що з 4 по 6 червня області Сонця, де є плями, будуть максимально чітко спрямовані у напрямку Землі. 

"Будь-які значні виверження протягом цього часу мають найкращі шанси спричинити геомагнітну бурю та посилене полярне сяйво тут, на Землі", — наголосив він.

Згідно з даними сайту відстеження космічної погоди SpaceWeather, 31 травня виникла магнітна буря, яка викликана корональним викидом маси, що стався 29 травня. Проте в NASA вважають, що цей спалах на Сонці омине Землю. Та якщо спалах все ж дійде до Землі, шторм може тривати до 1 червня.

Нагадаємо, у червні людство матиме змогу спостерігати рідкісне космічне явище — парад шести планет Сонячної системи. У нічному небі з'являться одразу Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Не можна буде побачити лише Венеру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 01.06.2024 09:08