Фото: Telegram-канал Михайла Федорова

Чи фіксували за час великої війни в Україні витік інформації: заява міністра Федорова

За період повномасштабної війни в Україні витоку чутливої інформації для громадян не сталося. Водночас кіберфахівці постійно відбивають ворожі атаки.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час форуму для медійників "Редколегія. Саміт".

"Постійно відбивають кібератаки. Не було жодного витоку сенситивної інформації за півтора року великої війни. Я думаю, що ми правильно зробили "домашню роботу" перед тим, як запускати "Дію" взагалі", — сказав Федоров.

Він додав, що при створенні застосунку спеціально використовували таку архітектуру, щоби не зберігати персональні дані громадян. Також були розроблені правила, як повинен функціонувати реєстр, щоб там делегувалася кожна дія.

За його словами, Мінцифри до початку активної фази війни сформувало команду, яка постійно "атакує" державні ресурси. Це дає можливість шукати вразливі місця та напрацьовувати механізми протидії, такі як можливість взяти дані у хмарі та продовжити працювати у випадку, коли буде знищено певну інфраструктуру.

"Наприклад, у перший день ракета потрапила біля центру бекапів, і він був знищений. Але робота тривала", — розповів міністр.

Федоров додав, що українські фахівці також постійно атакують ресурси ворога.

"Багато інформації дістаємо з реєстрів РФ. Ми просто публічно про це часто не пишемо", — розповів він.

Нагадаємо, нещодавно російські хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись викрасти конфіденційну інформацію з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України. Шкідливий код російські хакери розробили для викрадення даних, які надсилають із мобільних пристроїв солдатів на супутникову систему Starlink компанії Ілона Маска.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.09.2023 05:28