Викриття правоохоронця. Фото: ДБР

ДБР викрило правоохоронця, який продавав інформацію з державних баз даних щодо топ-чиновників країни

В Україні так зване "детективне агентство" торгувало інформацією з державних баз даних. Серед замовлень були особисті дані навіть щодо міністрів українського уряду.

Про це повідомило Державно бюро розслідувань, яке викрило протиправну діяльність у взаємодії зі Службою безпеки України.

За інформацією ДБР, колишній правоохоронець після свого звільнення у запас заснував приватну агенцію з надання детективних послуг. До цієї роботи він залучив свого товариша, який продовжував нести службу в правоохоронних органах.

"Через чати та групи у месенджерах зловмисники знаходили клієнтів, які були готові платити за приватну інформацію щодо адреси проживання, номерів автомобілів і мобільних телефонів громадян, а також відомості про перетин державного кордону", — йдеться в повідомленні.

Ці дані знаходив у базах і копіював правоохоронець. Ціна "послуги" — в середньому 200 доларів США в залежності від обсягу інформації.

"Під час санкціонованих обшуків у фігурантів виявили великий масив замовлень щодо громадян України. Не гребували "детективи" і замовленнями щодо чиновників — інформація щодо яких під час російської агресії могла завдати великої шкоди інтересам України", — додали в ДБР.

Правоохоронцю повідомили про підозру в несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, та збуті інформації з обмеженим доступом. Фігуранта відсторонено від служби. Його спільнику теж повідомили про підозру в збуті інформації з обмеженим доступом (ч. 2 ст. 361-2 КК України).

Санкція статтей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років.

Правоохоронець продавав інформацію

Фото: ДБР

Нагадаємо, в серпні стало відомо, що загалом з початку російського повномасштабного вторгнення до України Державне бюро розслідувань розслідує 112 кримінальних проваджень щодо посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За результатами цієї роботи 15 обвинувальних актів вже направлено до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.09.2023 16:43