ДБР передало державі 24 млн грн з рахунків путінського олігарха Гінера

У понеділок, 7 серпня, за ініціативи Державного бюро розслідувань суд арештував та передав в управління Національному агентству з питань виявлення активів (АРМА) понад 24 мільйона гривень з рахунків особи, пов’язаної з російським олігархом Євгеном Гінером та групою VS Energy.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Відомо, що правоохоронці виявили банківський рахунок фігуранта у взаємодії з Державною службою фінансового моніторингу України. Фінансові ресурси були виявлені в ході розслідування ДБР щодо діяльності злочинної організації за участі громадян РФ та правоохоронців і заволодіння зловмисниками об’єктами критичної енергетичної інфраструктури (обленерго).

"З початку повномасштабних воєнних дій в Україні до цієї особи перейшли українські активи компаній та осіб, пов’язаних з олігархом Путіна Євгенієм Гінером та групою компаній VS Energy Це було зроблено для того, аби приховати російський слід активів та унеможливити їх арешт. Стосовно Гінера рішенням РНБО України були введені санкції", — йдеться у повідомленні.

Встановлено, що загалом вищезазначений громадянин України здійснив банківських операцій на загальну суму понад 96 мільйонів гривень. Досудове розслідування триває.

Зазначається, що за матеріалами ДБР арештовано частки у стратегічних українських підприємствах, банківські рахунки та цінні папери пов’язаних юридичних осіб, фактичними власниками яких є суб’єкти, підконтрольні високопосадовцям та громадянам РФ.

Цими частками у різних долях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н. В." і Washington Holdings B. V., які об'єднанні в групу VS Energy.

Нагадаємо, 24 лютого 2023 року працівники Державного бюро розслідувань провели обшуки у членів правління та наглядової ради й в офісі комерційного банку, бенефіціарним власником є Гінер.

27 лютого Вищий антикорупційний суд України стягнув у дохід держави активи громадянина РФ Гінера 88,890583% акцій українського банку. 13 березня 2023 року апеляційна інстанція підтвердила це рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.08.2023 16:32